Home | Maak de Switch

Maak de Switch

Wat is Switch(en)?


Iedereen kan bijdragen aan oplossingen. Door om te schakelen. Door ánders te leven, ánders te consumeren en ánders te ondernemen. Switch stimuleert duurzaam en rechtvaardig gedrag. In het bijzonder dat van consumenten en producenten. Switch samen naar duurzaam en rechtvaardig. We geven een aantal tips!

 

1. Eerlijke winkelroutes
Een eerlijke winkelroute geeft je een handig overzicht van winkels en horecagelegenheden die biologische, fair trade en/of tweedehands producten aanbieden. De route is een selectie van leuke winkels binnen een beloopbaar gebied in een stad. Ook in Brabant en Zeeland zijn er al eerlijke winkelroutes in diverse gemeenten. Op www.eerlijkwinkelen.nl kun je een folder downloaden. Daar vind je ook een overzicht van alle gemeenten die al een eerlijke winkelroute hebben. De folder is ook af te halen bij geselecteerde winkels en bedrijven. Zo maak je gemakkelijker kennis met ‘eerlijker’ en ‘milieuvriendelijker’ consumeren.
Zelf ondernemer en wil je ook op zo’n route? Laat het ons weten!
 
2. Puur eten
Tegenwoordig zijn er legio keurmerken en logo’s te vinden op ons voedsel. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, maar wél wil weten wat die keurmerken nu eigenlijk zeggen, lees dan verder op de website van het Voedingscentrum of Food Info.
Milieu Centraal heeft in 2012 de Keurmerkenwijzer gelanceerd, een handige app voor Android en iPhone. Een keurmerk helpt je om te kiezen uit verschillende producten. Het geeft bijvoorbeeld garanties over de arbeids- of productieomstandigheden.
Kantine op de zaak? Zorg voor gezond en eerlijk voedsel!
 
3. Verantwoord ondernemen
Print zo min mogelijk en als je print dubbelzijdig op FSC-papier. Laat de banden van het wagenpark controleren. Onderspanning zorgt voor hogere kosten, meer uitstoot en snellere slijtage. Grondiger te werk? Onderzoek de toeleveringsketen en let daarbij op arbeidsomstandigheden en milieueffecten. Vergeet vooral niet de MVO-inspanningen te promoten, dat leidt tot meer opdrachten en klanten. Voor meer tips, kijk op onze website MVO Loont.
 
4. Op de fiets naar je werk
Jaarlijks rijden we tegen de vijfhonderd miljoen autoritjes korter dan 7,5 km voor het woon-werkverkeer. Als we vijf procent daarvan op de fiets zouden doen, dan scheelt dat zo`n tachtig miljoen kilo CO2. Dat is niet alleen beter voor het klimaat, fietsen is gezond en goed voor je conditie. Werkgevers en werknemers kunnen  meedoen met de landelijke campagne ‘Fietsen Scoort.’ Aanmelden is eenvoudig, kijk op www.fietsenscoort.nl. Op de site vind je ook meer informatie over duurzame mobiliteit en klimaat.
 
5. Recycle mobieltjes en smartphones
In mobieltjes en smartphones zitten allerlei metalen verwerkt. De winning van deze grondstoffen veroorzaakt ernstige milieuschade. De marktleiders Samsung en Apple verkopen jaarlijks beide ruim 100 miljoen mobieltjes, smartphones en tablets. De meeste mobieltjes worden na anderhalf jaar vervangen door een nieuw model. Alleen al in Nederland liggen meer dan 20 miljoen telefoons ongebruikt bij mensen thuis. Als je bedenkt dat zo'n 93% uit een mobieltje kan worden gerecycled en daarbij optelt dat dit proces eenvoudiger is dan het winnen van dezelfde metalen via mijnbouw dan weet je wat je te doen staat! Lever je mobiel in bij een speciaal daarvoor ingericht punt. Kijk voor aanbieders eens op www.oudetelefooninleveren.com of bij Rabobank Inleveren = Opleveren. Toe aan een nieuwe telefoon? Overweeg de Fairphone!
 
6. Hoe duurzaam is jouw favoriete merk?
Er zijn diverse keurmerken op het gebied van eerlijke kleding. Een aantal heeft zich inmiddels verenigd in het keurmerk Made By of is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Het merk Mud Jeans introduceerde in 2013 het nieuwe concept 'lease a jeans' waarbij je een organische en gerecyclede spijkerbroek kan leasen waarvoor je maandelijks een vast bedrag betaalt. en wordt 100% verantwoord geproduceerd. Als de jeans door de drager wordt geretourneerd, maakt Mud Jeans er weer een nieuwe van. Grote ketens als H&M en C&A willen ook hun bedrijfsvoering aanpassen. Op de site Rank a Brand kun je als  consument merken vergelijken.  
 
7. Delen is de trend
Door de crisis bloeit een besparende economie waarbij mensen steeds meer gaan delen. Dat is ook goed voor het klimaat. Via clubs als Toogethr, Mywheels en Snappcar kun je een auto ‘lenen’ of samen carpoolen. Eten delen met buurtgenoten kan via Thuis Afgehaald. Thuiskoks verkopen maaltijden tegen kostprijs. Spullen lenen van mensen uit de buurt? Meld je aan op Peerby of kijk eens naar lokale ruilgroepen op bijvoorbeeld Facebook. Ook zijn er steeds meer repair-cafés waar mensen spullen repareren in plaats van ze weg te gooien. Delen is de trend!
 
8.  Zonne-energie 
Om uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan is het goed om gebruik te maken van zonne-energie. Behalve dat je zo bijdraagt aan een beter klimaat, heeft het meer voordelen. Nu de stroomprijzen stijgen en de prijs van zonnepanelen is gedaald, blijkt zonne-energie goedkoper te zijn dan stroom uit het stopcontact. Daarmee is ongemerkt een mijlpaal bereikt. Ondernemers en particulieren die nu voor zonne-energie kiezen, hebben de komende jaren een gegarandeerd lage stroomprijs en weten zeker dat ze geen last hebben van de prijsstijgingen voor elektriciteit. Lees meer over de laatste regelingen van de rijksoverheid.
 
9.  Eerlijke bankwijzer
De ene bank is de andere niet. Sommige banken investeren in bedrijven die wapens leveren aan regimes die ze tegen hun burgers gebruiken. Of ze investeren in vervuilende energie of bedrijven die tropisch bos kappen. De ene bank let beter op de gevolgen van de investeringen voor mens en milieu dan de andere. Met de Eerlijke Bankwijzer kun je zien hoe goed jouw bank het doet. Je kunt banken met elkaar vergelijken op hun beleid op gebied van belangrijke maatschappelijke onderwerpen als klimaat, natuur, mensenrechten, wapens, corruptie en betrouwbaarheid. En op hun bonusbeleid.  Meer informatie op www.eerlijkebankwijzer.nl.
 
10.  Tijdschrift
OneWorld is het journalistieke platform over internationale samenwerking en duurzaam leven. Op de website OneWorld.nl vind je nieuws, informatie over activiteiten, vacatures. Ook kun je je aanmelden voor OneWorld magazine, kost €25,- en verschijnt tien keer per jaar. Zo blijf je op de hoogte!

Deel deze pagina via social media

Volg Switch

Volg ons op Facebook

Volg ons op twitter

Volg ons op YouTube

Agenda

Er zijn op dit moment geen verwante activiteiten