Nieuws

Home | Nieuws | 12-jarige Zeeuwse Judith Smaal inspireert met haar visie op vrijheid

12-jarige Zeeuwse Judith Smaal inspireert met haar visie op vrijheid

30 april 2015

“Hoe gaat het met je? Heb je nog pijn?”

Zo begint de 5 mei-Kinderlezing van Judith Smaal, 12 jaar. Op 5 mei draagt Judith, leerlinge van basisschool Binnen de Veste/Vitruvio uit Zierikzee, haar verhaal voor tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei, die dit jaar plaatsvindt in Vlissingen.

De Provincie Zeeland is op 5 mei 2015 gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Het officiële ochtendprogramma van de viering vindt plaats in Vlissingen. Hier wordt ook de 5 mei-lezing gehouden; dit jaar door de Israëlische schrijver David Grossman. De lezing is bedoeld als bron van inspiratie voor het debat over vrijheid.
De lezing van Grossman wordt voorafgegaan door de kinderlezing van de Zeeuwse Judith Smaal. De 5 mei-Kinderlezing is vorig jaar bedacht door expertisecentrum Kunst&Cultuur in Assen. Het idee is dat ook kinderen een stem hebben in de discussies over vrijheid en onvrijheid. Hun woorden en beelden geven de vrijheid in de toekomst vorm.

Op uitnodiging van commissaris van de Koning Han Polman zijn vijf kinderen van vijf scholen uit Zeeland door hun leerkrachten geselecteerd om een tekst te schrijven. Uiteindelijk is Judith door een jury uitgekozen om tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding haar verhaal voor te dragen. Uit het juryrapport: "Judith maakt in haar verhaal duidelijk dat vrijheid niet alleen mooi en belangrijk is, maar dat je er aan moet blijven werken en het moet opeisen."
Kinderboekenschrijver Anneriek van Heugten uit Hulst begeleidt Judith bij het uitwerken en voordragen van haar verhaal.

De 11-jarige Lucas van Gent uit Vlissingen is door de jury uitgekozen als tweede winnaar. Hij mag zijn lezing voordragen voorafgaand aan het 5 mei-college van Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen.

Deel dit nieuwsbericht via social media