Nieuws

Home | Nieuws | Auteur Marlies Allewijn in gesprek met leerlingen over de Slag om de Schelde

Auteur Marlies Allewijn in gesprek met leerlingen over de Slag om de Schelde

18 oktober 2016

Auteur Marlies Allewijn geeft van 31 oktober t/m 4 november acht gastlessen op verschillende Zeeuwse scholen. Allewijn gaat in gesprek met leerlingen over het  Zeeuwse oorlogsverleden en in het bijzonder de aanloop naar de Slag om de Schelde. Deze scholentour maakt deel uit van de (inter)nationale herdenkingsweek Slag om de Schelde. 

De Slag om de Schelde is een belangrijke strijd die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog voerden tegen de Duitse bezetter om de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, vrij te maken. Alhoewel de Slag om de Schelde de opmaat naar de bevrijding heeft gevormd is hierover in de geschiedenisboeken nauwelijks iets terug te vinden.

Stichting Switch en de Provincie Zeeland besteden met het bezoek van Marlies Allewijn, auteur van het boek ‘Ze was 16’, aandacht aan deze geschiedenis. Allewijn is opgegroeid in Yerseke. Als geboren en getogen Zeeuw zou je verwachten dat ze goed op de hoogte was van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Niets is minder waar. Pas door het lezen van een artikel over het bombardement op de Zeedijk van Westkapelle in 1944, leerde Marlies over de oorlog in Zeeland.

Hoe kan dit? vroeg ze zich af. Had ze niet opgelet tijdens de geschiedenislessen? Na wat research ontdekte ze dat zij niet de enige was en dat het Zeeuwse oorlogsverleden een beetje vergeten leek te zijn. Daarom besloot ze het boek ‘Ze was 16’ te schrijven. ‘Ze was 16’ gaat over de 16-jarige Ize die woont in het Amsterdam van nu en over Janna. Janna was 16 in het jaar 1944 en woonde toen in een klein dorp op het Zeeuwse Walcheren. De ondertitel van het boek is: een oorlogsverhaal over vooroordelen, keuzes maken en jezelf durven zijn. Aan de hand van deze thema’s zal Marlies de leerlingen meenemen naar het verleden, maar zal ze ook de verbinding met het heden leggen.

Gerdi Verbeet (voorzitter Comité 4 en 5 mei) zei over ‘Ze was 16’: “Het is belangrijk dat – zeventig jaar na de oorlog - verhalen als Ze was 16 verteld blijven worden. Ik las het in één adem uit. Zo levensecht.”

De scholentour vindt plaats van 31 oktober t/m 4 november. Allewijn geeft  in die week acht gastlessen op verschillende scholen: Mbo Scalda in Goes, CSW Bestevaêr in Vlissingen, Ostrea Lyceum in Goes, Odyzee College in Kloetinge en Praktijkschool De Wissel in Goes. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Voor meer informatie: Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl en 0118 682580. 

Deel dit nieuwsbericht via social media