Nieuws

Home | Nieuws | Brugklassers van het Goese Lyceum op Wereldreis

Brugklassers van het Goese Lyceum op Wereldreis

01 juni 2015

Jongeren kunnen in hun eigen stad het verschil maken voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Dat is tenminste het doel van de Wereldreis door Goes. Eerstejaars leerlingen van het Tweetalig VWO van het Goese Lyceum gaan namelijk op wereldreis door hun eigen stad. Switch heeft deze ‘reis’ voor hen uitgestippeld op maandagmiddag 15 juni.

Onze koffie komt uit Brazilië, onze auto uit Korea, onze T-shirts zijn gemaakt in Vietnam en de overbuur komt uit Suriname. We zijn allemaal wereldburgers en we zijn er samen voor verantwoordelijk dat elke wereldburger een fatsoenlijk leven kan leiden. Iedereen kan meehelpen om dat te realiseren.
Op 15 juni leidt een fietsroute de leerlingen langs organisaties en bedrijven die vanuit Goes bijdragen aan een leefbare en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst.

Zo wordt bij de Wereldwinkel duidelijk hoe belangrijk een eerlijk loon is. In het Omnium krijgen de leerlingen de primeur om de eerste koffiebonen uit het tropische bos te plukken en samen met het fairtrade koffiemerk Puro te branden en te proeven. In het MEC (Milieu Educatie Centrum) gaan de leerlingen aan de slag met de boodschap van astronaut André Kuipers. Hij wil de mensen ervan doordringen dat we met onze manier van leven, de aarde in rap tempo vernietigen en dat er onschatbare kennis uit de natuur verloren gaat. “Als iedereen zou leven als een Nederlander, hadden we drie-en-een-halve aardbol nodig. Als iedereen zou leven als een Amerikaan, was het al vier-en-een-half. Dat ligt grotendeels aan wat we eten, vooral aan het vlees.” Bij Stichting Vluchtelingenwerk gaan de leerlingen speeddaten met vluchtelingen. Verder bezoeken de leerlingen de Agrimarkt, winnaar van de MVO-prijs Goes 2014 en de Ruilwinkel, waar geld geen rol speelt en spullen in plaats van verworden tot afval, een tweede leven krijgen.

Met deze Wereldreis ervaren de leerlingen dat iedereen kan bijdragen aan oplossingen voor leefbare en rechtvaardige wereld. En dat je daarvoor niet de wereld over moet. De Wereldreis door Goes laat zien dat het anders kan: door ‘thuis’ ánders te leven, ánders te consumeren en ánders te ondernemen.

De Wereldreis Goes wordt uitgevoerd door Switch en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Goes, de Stichting Mondiale Bewustwording Zeeland en Pontes Het Goese Lyceum.

Deel dit nieuwsbericht via social media