Nieuws

Home | Nieuws | Cartoonist in de klas

Cartoonist in de klas

17 april 2016

Van 29 maart t/m 6 april verzorgde de Cartoon Movement tekenworkshops over de Four Freedoms op scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. De deelnemende scholen doen - met hun leerlingen - mee aan de jongerenwedstrijd “Teken voor Vrijheid” bij het Nederlands Cartoonfestival in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB).

Cartoonfestival
Van 20 mei t/m 25 juni vindt de 19e editie van het Nederlands Cartoonfestival plaats in Zeeland. Het festival bestaat uit een tentoonstelling van 100 cartoons van professionele cartoonisten uit 51 verschillende landen. De Four Freedoms (Vier Vrijheden van President D. Roosevelt) zijn het onderwerp van het festival. Met “Teken voor Vrijheid” worden  Zeeuwse jongeren uitgedaagd een cartoon over Vrijheid te maken. De inzendingen zijn te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen. Daar kiest een professionele jury welke cartoons een plek in de jongerenexpositie verdienen. De winnende cartoons hangen van 20 mei t/m 25 juni tijdens het Cartoonfestival in het Zeelandpaviljoen van ZB.

Cartoonist in de klas
Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement ging met de leerlingen in gesprek over de kracht, functie en waarde van (politieke) cartoons. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag en kregen ze praktische tips om hun mening over de Four Freedoms / Vrijheid te tekenen.

Teken voor Vrijheid vond plaats van 29 maart t/m 6 april. Cartoonist Royaards bezocht in die periode 12 schoollocaties in Zeeland: SCALDA in Terneuzen en Middelburg, Calvijn College in Tholen, Pontes / Het Goese Lyceym in Goes, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, CSW van de Perre in Middelburg, Stedelijke Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen, Odyzee College in Kloetinge en Praktijkschool De Wissel in Goes.

“Teken voor Vrijheid” maakt deel uit van het programma Four Freedoms door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen. Heel verschillende dingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid. 

Meer informatie
Imke Elstak, Switch (email: i.elstak@maakdeswitch.nl, telefoon: 0118 682580).

Deel dit nieuwsbericht via social media