Nieuws

Home | Nieuws | Cartoonworkshops in de klas

Cartoonworkshops in de klas

09 januari 2018

Het cartoonproject ‘Teken voor Vrijheid’ is terug. Switch organiseert samen met Cartoon Movement, Cultuurwerf en  ZB l Planbureau en Bibliotheek van Zeeland cartoonworkshops in de klas en een cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’ voor jongeren en professionele cartoonisten.  

Gastles door Cartoon Movement
Cartoonist Tjeerd Royaards van Cartoon Movement verzorgt in de periode van 12 t/m 20 maart een gastles bij u op school. De cartoonist gaat met leerlingen in gesprek over de maatschappelijke betekenis en functies van (politieke) cartoons. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze krijgen praktische tips om hun mening te tekenen. Het thema van de wedstrijd is ‘VERZET’. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.

De gastles duurt 120 minuten / 2 lesuren en vindt op school plaats. Per school is er één gastles (max 30 leerlingen) beschikbaar. Er zijn aan de gastlessen geen kosten verbonden. Het enige wat wij vragen, is deelname aan de cartoonwedstijd ‘The Art of Resistance’.  

Humor en satire als wapen voor VERZET
“Wat zou jij doen?” – is wellicht de meest gestelde vraag als het gaat over verzet en de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in de wereld van vandaag met toenemende ongelijkheid, steeds grotere macht van bedrijven en de opkomst van populisme is verzet nog steeds relevant. Kunstenaars hebben door de eeuwen heen hun talent gebruikt om te reageren op de samenleving. Vandaag de dag zijn de cartoonisten aan zet. Zij doorbreken taboes, zij laten ons lachen en nadenken, over vrijheid en onvrijheid, over onszelf of over onze diepste overtuigingen. Cartoons zijn bovendien een krachtig middel om complexe zaken eenvoudig en begrijpelijk weer te geven en bespreekbaar te maken.

‘Teken voor Vrijheid: The Art of Resistance’  maakt deel uit van Four Freedoms, door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, workshops, tentoonstellingen. Heel verschillende dingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid.

Winnaars bekend op het Bevrijdingsfestival
Naast de wedstrijd voor Zeeuwse jongeren worden professionele cartoonisten van over de hele wereld opgeroepen om te verbeelden hoe zij in verzet komen. Deze gecombineerde selectie maakt inzichtelijk dat vrijheid van belang is voor ons allemaal. Alle prijswinnaars zullen te zien zijn in een tentoonstelling van de beste inzendingen die op 24 mei 2018 zal openen in ZB in Middelburg.

Maar eerst worden de cartoons op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een professionele jury vervolgens uit een voorselectie  drie winnende cartoons en wordt tevens de publieksprijs bekend gemaakt.

Leerlingen kunnen meedoen met de cartoonwedstrijd en t/m 5 april hun cartoons opsturen naar: ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, t.a.v. Sema Erden, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg. Meer informatie over de procedure volgt na aanmelding. 

Meedoen?
Scholen kunnen zich tot 15 februari inschrijven. Het aantal scholen/klassen dat kan deelnemen is beperkt, dus teken tijdig in. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Let op: een gastles in de klas betekent deelname aan de cartoonwedstijd met minimaal 15 leerlingen.

Mocht uw school met meerdere klassen willen meedoen aan de wedstrijd en/of wilt u meer dan 1 gratis gastles? Dit is in overleg mogelijk. Per workshop bedragen de kosten 250,- euro (120 minuten, max 30 leerlingen).

Geen gastles, wel meedoen?
Kunt u geen cartoonist ontvangen en wilt u wel met uw leerlingen meedoen aan de cartoonwedstrijd? Dat kan ook. Laat het ons weten, dan ontvangt u van ons een digitale handleiding (lesbrief met video-instructie) zodat u zelfstandig met uw leerlingen aan de slag kunt. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Imke Elstak, Switch: i.elstak@maakdeswitch.nl en 0118 682580.

'The Art of Resistance' is een samenwerkingsproject van ZB, Switch, Cultuurwerf en Cartoon Movement. 'The Art of Resistance' maakt deel uit van Four Freedoms door het jaar heen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en V Fonds / Jaar van Verzet. 

Deel dit nieuwsbericht via social media