Nieuws

Home | Nieuws | Culemorgse bedrijven zetten stap naar afschaffen plastic afval

Culemorgse bedrijven zetten stap naar afschaffen plastic afval

23 september 2016

Ocean Ambassador Willemijn Peeters en wethouder Joost Reus openden donderdag 22 september de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Hiermee is een wezenlijke stap naar een oceaan zonder plastic gezet. Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt. Circulaire economie in de praktijk gebracht.

Om te komen tot een heuse ‘Living Ocean’ productielijn was een geheel vernieuwende aanpak nodig. Willemijn Peeters van Searious Business bracht allereerst in kaart waar behoeften en mogelijkheden lagen. Met name bij meubelbedrijven Gispen en Van Drenth, maar ook bij ondernemersvereniging KCB ontstond meteen enthousiasme voor de bedrijfskansen met deze opzet. Door het plaatsen van allerhande plastic verwerkingsmachines kunnen Culemborgse bedrijven via een ‘Living Lab’ vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven. Schone oceaan Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt. Culemborg Circulair begint daarom aan de bron: Culemborgse bedrijven ontdekken samen wat mogelijk is in termen van plastic vermijden, opnieuw gebruiken, recyclen, en producten en processen herontwerpen, zodat ze minder plastic verspillen. Deze unieke vorm van cocreatie zorgt voor meer betrokkenheid en draagvlak voor een van de meest urgente uitdagingen in de wereld: de zorg voor een schone oceaan, zonder plastic soep. Eerste ter wereld Met de Living Ocean productielijn heeft Culemborg een wereldwijde primeur. Volgens initiatiefneemster Willemijn Peeters, kan dit unieke initiatief een belangrijk voorbeeld vormen en bij navolging een bijdrage leveren aan het hergebruik van plastic. “De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten. Een meer permanente vorm van productie, herhaling elders en opschaling behoren zeker tot de plannen.

Vooralsnog kreeg ik verzoeken van meerdere gemeenten in Nederland, maar ook vanuit Hawaii, Fiji, Peru, Curaçao en Australië. Met name in meer geïsoleerde gebieden heeft lokale plasticrecycling enorm veel potentie. Daarnaast ligt het in het verlengde van ambities van afvalvrije wijken en gemeenten om in toenemende mate gebruik te maken van nieuwe materialen.”. Deze actie is het initiatief van Searious Business en komt tot stand in nauwe samenwerking met diverse partijen. Voor de technische uitvoering maakt dit initiatief dankbaar gebruik van experts en afstudeerders van de TU Delft en van meubelbedrijf Van de Sant. Afvalinzamelaar Avri en de bedrijven Jansen Tholen BV, Tomra systems en Ultimaker hielpen in het opzetten van de infrastructuur er omheen. Daarnaast stelde Van Drenth belangeloos de ruimte ter beschikking. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, gemeente Culemborg, Bureau Waardenburg en diverse plasticverwerkende bedrijven faciliteerden de start.

Geïnteresseerde bedrijven worden van harte uitgenodigd om hierbij aan te sluiten. Zij kunnen zich wenden tot: connect@seariousbusiness.com

fotograaf Oscar Vinck

Deel dit nieuwsbericht via social media