Nieuws

Home | Nieuws | Duurzaamheid is van iedereen

Duurzaamheid is van iedereen

09 september 2013

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen.

Deze koffer is gevuld met ruim 300 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland.

Mansveld: 'Duurzaamheid is niet van de overheid, niet van Europa, duurzaamheid is van u en van mij. Plannen in dit koffertje komen uit de samenleving zelf. Steeds meer mensen, maatschappelijke organisaties en bedrijven 'doen duurzaam'; zij zetten zich actief in voor een mooier, gezonder en schoner land en inspireren elkaar. Dat is cruciaal voor onze toekomst en onze economie.'

De belangrijkste thema’s van de 334 initiatieven van dit jaar zijn energie/klimaat, bewustwording en voedsel. Initiatiefnemers zijn burgers (45%), bedrijven (33%) en maatschappelijke organisaties (14%). Een jury selecteert de meest opvallende, succesvolle initiatieven en een aantal daarvan valt in de prijzen.

Vorig jaar werden 389 initiatieven ingediend. Onderzoek in opdracht van het ministerie laat zien dat de tien genomineerden en de zes prijswinnaars een stap verder zijn gekomen dankzij samenwerking met bedrijven die ze als prijs kregen en de publiciteit die daar op volgde. 

Mansveld: 'Een podium helpt om ideeën verder te krijgen. Daar werk ik graag aan mee. Daarom ga ik tien kansrijke initiatieven uit deze koffer ondersteunen. Dat doe ik bijvoorbeeld door partijen bij elkaar te brengen.’' Eerder dit jaar heeft de staatssecretaris Greenwish (een organisatie die duurzame en maatschappelijke initiatieven adviseert en begeleidt) al gevraagd 10 andere initiatieven, onder andere uit de Duurzame Dinsdag-koffer van 2012 aan te dragen voor ondersteuning. Voor een aantal initiatieven is gezorgd voor een plek op de Innovatie-estafette 2012.

Prijswinnaars Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Voorzitter van de jury, Monique de Vries, heeft deze uitgereikt aan de volgende personen/organisaties:

GasTerra Energieprijs
Rest NRG – Joop de Kock – Leidschendam 

Lidl Voedselprijs
Goede vis op het bord – Mieke Snoek – Amsterdam 

Duurzame Dinsdagprijs
Foodiebag – Lisanne Addink – Zeist


Deel dit nieuwsbericht via social media