Nieuws

Home | Nieuws | Fotowedstrijd slaat aan bij jongeren

Fotowedstrijd slaat aan bij jongeren

10 april 2017

Fotograaf Dennis Wisse verzorgde samen met Amnesty International in de periode van 27 maart t/m 4 april gastlessen op Zeeuwse scholen. De scholen doen met hun leerlingen mee aan de fotowedstrijd “Art 1 in beeld” in het kader van de Four Freedoms.

Fotograaf in de klas
Fotograaf Dennis Wisse en medewerkers van Amnesty gingen met leerlingen in gesprek over Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Waar denk je aan als je zegt dat iedereen in wezen gelijkwaardig is? En hoe breng je dat in je eigen omgeving in beeld? Het leverde levendige discussies en gesprekken op. Het thema bleek erg actueel en had de interesse van de jonge deelnemers. Na de introductie werden leerlingen uitgedaagd hun persoonlijke invalshoeken rondom dit belangrijke Mensenrecht vast te leggen in een fotoserie. De fotoseries worden ingestuurd voor de fotowedstrijd  “Art. 1 in beeld”. Foto’s insturen kan nog tot 20 april a.s. 

Scholen die meedoen met de fotowedstrijd zijn: Mbo Scalda in Terneuzen en Middelburg, Calvijn College in Tholen, Pontes / Het Goese Lyceum in Goes,  Nehalennia  en CSW van de Perre in Middelburg en De Rede in Terneuzen.

Fotowedstrijd vraagt aandacht voor Mensenrechten
Met Artikel 1 van de Rechten van de Mens is wereldwijd de gelijke behandeling van mensen vastgelegd; ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’. Dat lijkt vanzelfsprekend,  maar is het niet. Dit ‘eerste mensenrecht’ wordt vaak geschonden. In ons land worden mensenrechten goed beschermd. Maar inzet voor Artikel 1 blijft nodig.

Exposeren op het Bevrijdingsfestival
Ook amateurfotografen worden uitgedaagd Artikel 1 in beeld vast te leggen. Van deze foto’s en de inzendingen van de leerlingen richt ZB van 18 mei t/m 27 mei een fototentoonstelling in. Maar eerst wordt een groot deel van de inzendingen op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een professionele jury met steun van het publiek drie winnende foto’s. De winnaars worden eind van de middag tijdens het festival bekendgemaakt.

Art. 1 in beeld is een samenwerkingsproject van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Switch, Cultuurwerf en Amnesty International. Het fotoproject  maakt deel uit van Four Freedoms door het jaar heen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Deel dit nieuwsbericht via social media