Nieuws

Home | Nieuws | Freedom4All in Goes

Freedom4All in Goes

Freedom4All
03 mei 2013

De reizende versie van de tentoonstelling Freedom4all is van 1 t/m 30 mei 2013, in het kader van de Maand van de Vrijheid, te zien in het stadskantoor van de gemeente Goes.

In deze geglobaliseerde wereld raken steeds meer mensen ontheemd. Werk, de liefde of een studie in het buitenland, mensen hebben verschillende redenen om hun land te verlaten. Vaak is dat echter ook het ontvluchten van conflicten en oorlog. Wereldwijd zijn er naar schatting 36 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking. Migratie is dan ook een mondiaal vraagstuk van aanzienlijke omvang.

SWITCH beoogt met het project Freedom4all het begrip voor de situatie van migranten te vergroten. Het eindeloos wachten op een verblijfsvergunning, misverstanden doordat de taal nog niet goed wordt beheerst, het verwerken van opgelopen trauma’s, het vinden van werk op het eigen niveau, zijn voorbeelden van moeilijkheden die – eenmaal aangekomen in Nederland – overwonnen moeten worden.

Zes Zeeuwse kunstenaars zijn gekoppeld aan migranten/vluchtelingen en lieten zich inspireren door hun verhaal. Op basis daarvan maakten ze werk. Kunstenaars kunnen het verhaal van de migrant verder brengen: van werkelijkheid naar abstractie, van individueel naar meer universeel. Zo ontstaat ontmoeting en uitwisseling.
Kunstenaars zijn vaak in staat om kritisch naar de maatschappij te kijken. En een vrije maatschappij heeft culturele innovatie nodig. Maar kunst is ook een doel op zich, als zingever van ons bestaan.

Meer informatie is verkrijgbaar bij: Imke Elstak, consulent Switch
Tel: 0113 250051
Email: i.elstak@maakdeswitch.nl

Deel dit nieuwsbericht via social media