Nieuws

Home | Nieuws | Green DEAL Zeeuws-Vlaanderen start per 24 maart

Green DEAL Zeeuws-Vlaanderen start per 24 maart

21 maart 2017

Vrijdag 24 maart wordt het project Green DEAL Zeeuws-Vlaanderen gelanceerd, tijdens de ondernemersavond voorafgaand aan de duurzaamheidsbeurs Lekker Leven, initiatief van Rabobank, In de Green DEAL worden ondernemers van Zeeuws-Vlaanderen gestimuleerd om energie te besparen. Om de meest voor de hand liggende maatregelen te kunnen nemen is een energiescan de eerste stap. Rabobank Zeeuws-Vlaanderen financiert vanuit het stimuleringsfonds 50% van de kosten van deze energiescan voor de eerste 30 ondernemers.

Als investeren in "groen" geld oplevert, waarom zou je  het dan niet doen? Dat was de boodschap van de Green Deal Hulst voorloper van de Green DEAL Zeeuws-Vlaanderen. Pascal Elegeert (stichting Switch, Ivo Mattheeuws, eigenaar AH Hulst en José Saman (Vindo Solar)  organiseerden een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Hulst om ondernemers te informeren over energiebesparing. Inmiddels zijn de drie Rabobanken gefuseerd tot Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en wordt dit initiatief opgeschaald en opnieuw gelanceerd.

Met een presentatie verzorgd door Stichting Switch, worden ondernemers uitgedaagd en gestimuleerd om binnen hun eigen bedrijfsvoering te zoeken naar energiebesparing. Het is niet alleen leuk, het levert nog geld op ook!! De Green DEAL  aanpak bestaat uit drie stappen:

  1. Stap 1: Besparing in kaart brengen met een energiescan.
  2. Stap 2: Energiebesparing toepassen.
  3. Stap 3: Zelf energie opwekken.

Energiebesparingsadvies is maatwerk, voor elke ondernemer gelden andere omstandigheden. De eerste stap is het uitvoeren van een energiescan wat uitmondt in een energiebesparingsadvies. De vorig jaar opgerichte Stichting Samen Duurzaam Nederland (initiatief van Elektra 21 en ZVU) kan deze energiescan voor u verzorgen. Vervolgens gaat de ondernemer aan de slag met de quick wins, dit zijn de maatregelen met de kortste terugverdientijd. Wist u bijvoorbeeld dat led-verlichting 90% bespaart op de energiekosten. In veel gevallen wordt deze investering binnen twee jaar terugverdiend.

Een tweede voorbeeld: u investeert in zonnepanelen waarmee u zelf groene stroom opwekt. Afhankelijk van uw huidige energietarief, mogelijke fiscale aftrekposten en subsidies ligt  de terugverdientijd tussen de 8 en 10 jaar. Als groene stroom acht jaar hetzelfde kost als reguliere stroom waarom zou u  dat dan niet doen"?   Te meer omdat na de acht jaar, u nog minimaal 12 jaar gratis stroom hebt.  U verdient dus aan groen doen.

Voor meer informatie over dit project of voor het aanvragen van een energiescan, kunt u contact opnemen met de projectleider van stichting Switch, Pascal Elegeert, via e-mail p.elegeert@maakdeswitch.nl of telefoon 0118 – 682580.

Deel dit nieuwsbericht via social media