Nieuws

Home | Nieuws | Hoe vrij zijn wij?

Hoe vrij zijn wij?

14 maart 2014
Met “Een manifest voor de dromer” zet Raoul de Jong (29) scholieren aan het denken over vrijheid en verdraagzaamheid. De Jong schrijft deze novelle in opdracht van Switch voor zijn Literaire Tocht langs scholen in Zeeland en Eindhoven. Scholen die hem voor een presentatie willen ontvangen kunnen zich tot 1 april aanmelden!
 
Switch nodigt ieder jaar een jonge auteur uit om een novelle te schrijven en presentaties over vrijheid te geven op scholen. Dit jaar is dat de jonge auteur Raoul de Jong.
 
Raoul de Jong
De Jong over zijn bijdrage: “Wat ik wil schrijven is een manifest voor de dromer. We denken dat we vrij zijn, maar als je kijkt naar de werkelijkheid volgen de meeste van ons hetzelfde levenspad, eten hetzelfde eten, dragen dezelfde kleren, streven dezelfde doelen na. Niet perse omdat het ons zo gelukkig maakt, maar omdat iedereen dat doet, omdat we denken dat het niet anders kan. Maar wat is vrijheid eigenlijk? Hoe vullen we onze vrijheid in? En hoe kan het dat onze vrijheid ten koste lijkt te gaan van de planeet? Wat ik zag in mijn reizen door Europa, Afrika en China gebruik ik om deze vragen te onderzoeken.”
 
Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) is auteur, danser en levensgenieter. Hij reisde op zijn negentiende vier maanden in zijn eentje door Afrika. Op zijn eenentwintigste overleefde hij drie maanden in New York met vijftig dollar op zak. Hij schreef columns voor NRC Handelsblad, IS en Het Parool. Hij publiceerde vijf boeken: “De grootsheid van het al”, “Het leven is verschrikkulluk!”, “It’s Amaaazing”, “Miracoloso” en “Stinknegers”. Voor dat laatste boek kreeg hij de Dick Scherpenzeelprijs.

Meer informatie
De Literaire Tocht gaat naar Zeeland en Eindhoven. In een periode van enkele weken in mei geeft De Jong elke dag twee lezingen. Alle leerlingen ontvangen de novelle gratis. Dankzij subsidie van de Provincie Zeeland en de gemeente Eindhoven zijn aan de lezingen voor de scholen geen kosten verbonden. Het enige wat Switch van scholen vraagt is een goede voorbereiding.
 
Scholen kunnen zich aanmelden tot 1 april 2014 voor een programma in de volgende periode:
 
Literaire Tocht, Brabant
Periode: 12 t/m 14 mei 2014
Voor wie: scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs
Waar: Eindhoven
Contactpersoon: Bianca Wijers, b.wijers@maakdeswitch.nl, 013 – 535 15 23
 
Literaire Tocht, Zeeland
Periode: 19 t/m 23 mei 2014
Voor wie: scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs
Waar: Zeeland
Contactpersoon: Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl, 0113 – 25 00 51
 
Switch organiseert de Literaire Tocht i.s.m. de Zeeuwse Bibliotheek. De activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en de gemeente Eindhoven.

Deel dit nieuwsbericht via social media