Nieuws

Home | Nieuws | Interview Judith Smaal uit Zierikzee

Interview Judith Smaal uit Zierikzee

30 april 2015

‘Onze leerplicht is een vorm van vrijheid’

In een bomvolle Sint Jacobskerk in Vlissingen laat Judith Smaal (12) uit Zierikzee op 5 mei, tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding, haar visie op vrijheid horen. Onder meer minister-president Mark Rutte luistert dan naar haar. Judith krijgt het woord in deze plechtige bijeenkomst, omdat ze is uitverkoren voor de 5 mei-Kinderlezing. “Dit is een heel bijzondere kans”, glundert Judith.

DOOR BRITTA JANSSEN

Judith Smaal is twaalf jaar oud. "Mijn vader onderzoekt schelpdieren en mijn moeder schrijft kinderboeken en poëzie. Ik heb twee fantastische broers, Ate en Pieter. We zijn allemaal gek op onze hond Nies. Ik hou van lezen, vioolspelen, hockey en uitslapen en ik zit in een hele leuke klas. Ik heb dus een fijn leventje! Iedereen is supertrots dat ik de 5 mei-Kinderlezing mag houden."

Aangrijpend
De inhoud van Judiths lezing blijft geheim tot de dag zelf. Wat wel gezegd mag worden, is dat ze een originele en aangrijpende invalshoek gevonden heeft voor haar verhaal. Judith vindt dat iedereen aan vrijheid moet blijven werken. “Door goed na te denken”, zegt ze. “En aan mensen die niet vrij zijn te denken. Vrijheid is voor mij dat ik veel mag, maar dat er ook plichten en grenzen zijn.” De leerplicht bijvoorbeeld, noemt Judith ook een vorm van vrijheid. “Door naar school te gaan leer je nadenken, bijvoorbeeld over wat vrijheid is en wat je ervoor moet doen.”
Op uitnodiging van commissaris van de koning Han Polman zijn vijf kinderen van vijf verschillende scholen uit Zeeland door hun leerkrachten uitgekozen om de kinderlezing te schrijven. Tijdens de bijeenkomsten zei Polman - ook juryvoorzitter - dat je mag zeggen wat je denkt, maar moet denken voordat je iets zegt. “Dat vond ik mooi, want ik vind dat je respect moet hebben voor andere mensen. Er zit een grens aan wat je mag zeggen, voor de vrijheid van die ander.”

Veelbelovend
Voor de tweede keer is er een kindervariant van de 5 mei-lezing, na het succes van vorig jaar, toen de 12-jarige Hammoude Al-Cheik in Drenthe zijn kijk op vrijheid deelde. Omdat Zeeland dit jaar gastprovincie is voor de Nationale Viering van de Bevrijding hebben de Provincie Zeeland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Switch de 5 mei-Kinderlezing hier opgezet. Scholen konden veelbelovende kinderen naar voren schuiven en Judith, leerlinge van Binnen de Veste/Vitruvio, werd aangemeld door haar vorige school, de Theo Thijssenschool. “Toen ze me vroegen, zei ik meteen ja. Zo’n kans om iets bijzonders te doen, moest ik grijpen.” En dat deed ze met succes. Judith mag haar verhaal doen voor de 5 mei-lezing van de Israëlische schrijver David Grossman. De organisatie wil kinderen een nadrukkelijkere stem geven bij de viering van de vrijheid, omdat zij er soms een andere kijk op hebben. “Ik denk dat volwassenen vooral met de politiek eromheen bezig zijn en kinderen meer met wat je moet doen voor vrijheid en hoe het met kinderen gaat die niet in vrijheid leven.”

Voorbereiding
Judith en de nummer twee, Lucas van Gent uit Vlissingen die ook zijn lezing mag houden, bereiden zich met hulp van kinderboekenschrijfster Anneriek van Heugten voor op hun voordracht. Zij helpt de kinderen hun teksten te perfectioneren. Ook krijgen ze mediatraining. “Het wordt heel spannend, want ik heb nog nooit voor een grote groep mensen gesproken. Maar ik hoop dat het heel mooi wordt.”

Deel dit nieuwsbericht via social media