Nieuws

Home | Nieuws | Jongeren naar de film

Jongeren naar de film

11 september 2017

Dit jaar bezoeken ruim 8.500 Zeeuwse leerlingen het filmfestival Film by the Sea. Nog nooit was de animo voor het educatieprogramma zo groot. Het festival is dit jaar voor het onderwijs op twee locaties te vinden. Naast CineCity in Vlissingen kunnen leerlingen van het basisonderwijs uit Middelburg terecht in Cinema Middelburg.

Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur en al sinds 1999 een begrip in Zeeland en ver daarbuiten. Films en boeken ondersteunen mensen al op jonge leeftijd om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Naast boekverfilmingen toont het festival voor het onderwijs films uit het aanbod van Movies that Matter; ofwel films die er ‘toe doen’ en waarover in de klas nagepraat kan worden. Films met onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren en gaan over actuele zaken zoals radicalisering, armoede, social media, seksualiteit, vriendschap en het zoeken naar een identiteit.   

Four Freedoms bij Film by the Sea
Met het Movies that Matter filmprogramma sluit het festival aan bij de Zeeuwse Four Freedoms Movement. Deze beweging wil het gedachtegoed van president Franklin D. Roosevelt - de vrijheid om te zeggen wat je wilt, om te geloven wat je wilt, maar ook om beschermd te worden tegen armoede en angst – uitdragen onder alle Zeeuwen en jongeren in het bijzonder. Samen met de Provincie Zeeland en Movies that Matter organiseert Film by the Sea bij alle films voor het voortgezet -  en middelbaar beroepsonderwijs een inhoudelijke programmering.

Gedeputeerde Ben de Reu: "Beeld en geluid staan dicht bij het gevoel van jongeren. Film is daarom een goed middel om met leeftijdgenoten stil te staan bij vrijheid en onvrijheid van mensen op de wereld. Ik vind het belangrijk dat jongeren beseffen dat vrij zijn niet vanzelfsprekend is. Dat je er je best voor moet doen om de vrijheid waarin wij leven te bewaren. Dat je er over praat en ondanks meningsverschillen op zoek gaat naar de verbinding met elkaar. Dat is denk ik het allerbelangrijkste. ”

Jongerenjury & International Student Jury
Ook kunnen jongeren in hun vrije tijd het filmfestival ervaren. Jongeren van 15 tot 21 jaar kijken en beoordelen samen tien films en kiezen hun favoriet uit om vervolgens de Youth Jury Award uit te reiken. Sinds twee jaar is deze jury uitgebreid met de International Student Jury. Internationale studenten van de HZ University of Applied Science beoordelen acht films van jonge, up-and-coming filmmakers uit verschillende kleine filmlanden. Zowel de jongeren- als de studentenjury maken de winnende films bekend op donderdag 14 september tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Deel dit nieuwsbericht via social media