Nieuws

Home | Nieuws | Jongeren op wereldreis

Jongeren op wereldreis

06 oktober 2016

Jongeren kunnen in hun eigen stad het verschil maken een duurzame en rechtvaardige wereld.  Dat is de boodschap van de Wereldreis door Goes. Op maandag 17 oktober gaan ruim 200 eerstejaars leerlingen van Pontes Het Goese Lyceum op wereldreis door hun eigen stad. Switch heeft deze ‘reis’- in samenwerking met Stichting Variant - voor hen uitgestippeld. Wethouder Derk Alssema reist met de leerlingen mee.

De wereld wordt steeds kleiner. Dagelijks hebben we te maken met mensen, diensten of producten van ver weg. Onze koffie komt uit Brazilië, onze T-shirts zijn gemaakt in Bangladesh en de overbuurman komt uit Suriname. We zijn allemaal wereldburgers en we zijn er samen verantwoordelijk voor dat elke wereldburger een menswaardig leven kan leiden. Iedereen kan meehelpen om dat te realiseren.

De Wereldreis door Goes leidt leerlingen langs organisaties en bedrijven die vanuit Goes bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Zo wordt bij de Wereldwinkel duidelijk hoe belangrijk een leefbaar loon is. In het Milieu Educatie Centrum verdiepen leerlingen zich in de boodschap van astronaut André Kuipers dat wij met onze huidige manier van leven, de aarde vernietigen en dat er onschatbare kennis uit de natuur verloren gaat. Bij Marsaki en de Ruilwinkel krijgen leerlingen inzicht in hoe wij zelf onze impact op het klimaat kunnen beperken door anders te produceren en consumeren. Bij Vluchtelingenwerk gaan de leerlingen in gesprek met vluchtelingen en ze krijgen bij het AZC een rondleiding door de gezinsopvang. Verder bezoeken de leerlingen het tropisch bos van Omnium, de Stadstuin Goes, buurthuis de Goese Polder van SMWO en de Moskee.

Met deze Wereldreis ervaren de leerlingen dat iedereen kan bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld door ‘thuis’ ánders te leven, ánders te consumeren en ánders te ondernemen.

De Wereldreis Goes wordt uitgevoerd door Switch in samenwerking met Stichting Variant en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Goes. Op 4 november a.s. gaan opnieuw leerlingen op reis, dit keer zijn het 50 eerstejaars leerlingen van het Calvijn College uit Goes.

Deel dit nieuwsbericht via social media