Nieuws

Home | Nieuws | Leerlingen doen mee met fotowedstrijd over Artikel 1

Leerlingen doen mee met fotowedstrijd over Artikel 1

16 maart 2017

Fotograaf Dennis Wisse verzorgt samen met Amnesty International in de periode van 27 maart t/m 4 april gastlessen op Zeeuwse scholen. De scholen doen met hun leerlingen mee aan de fotowedstrijd “Art 1 in beeld” in het kader van de Four Freedoms. De foto’s van de leerlingen worden vertoond op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen en in ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB).

Fotograaf in de klas
Fotograaf Dennis Wisse gaat, aan de hand van het werk van Amnesty, in gesprek met leerlingen over Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Waar denk je aan als je zegt dat iedereen in wezen gelijkwaardig is? En hoe breng je dat in je eigen omgeving in beeld? In de gastles worden leerlingen uitgedaagd hun persoonlijke invalshoeken rondom dit belangrijke Mensenrecht vast te leggen in een fotoserie. De fotoseries worden ingestuurd voor de fotowedstrijd  “Art. 1 in beeld”.

Fotowedstrijd vraagt aandacht voor Mensenrechten
Met Artikel 1 van de Rechten van de Mens is wereldwijd de gelijke behandeling van mensen vastgelegd; ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren’. Dat lijkt vanzelfsprekend,  maar is het niet. Dit ‘eerste mensenrecht’ wordt vaak geschonden. In ons land worden mensenrechten goed beschermd. Maar inzet voor Artikel 1 blijft nodig.

Ook amateurfotografen worden uitgedaagd Artikel 1 in beeld vast te leggen. Van deze foto’s en de inzendingen van de leerlingen richt ZB van 18 mei t/m 27 mei een fototentoonstelling in. Maar eerst wordt een groot deel van de inzendingen op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een professionele jury met steun van het publiek drie winnende foto’s. De winnaars worden eind van de middag tijdens het festival bekendgemaakt.

Dennis Wisse geeft van 27 maart t/m 4 april 12 gastlessen in Zeeland: Mbo Scalda in Terneuzen en Middelburg, Calvijn College in Tholen, Pontes / Het Goese Lyceum in Goes,  Nehalennia  en CSW van de Perre in Middelburg, De Rede in Terneuzen en het Odyzee College in Kloetinge. 

Art. 1 in beeld is een samenwerkingsproject van ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Switch, Cultuurwerf en Amnesty International. Het fotoproject  maakt deel uit van Four Freedoms door het jaar heen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. 

Deel dit nieuwsbericht via social media