Nieuws

Home | Nieuws | Leerlingen maken cartoons over het thema verzet

Leerlingen maken cartoons over het thema verzet

01 maart 2018

Cartoonist Tjeerd Royaards van Cartoon Movement verzorgt in de periode van 12 t/m 20 maart cartoonworkshops op scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. Deze scholen doen met hun leerlingen mee aan de internationale cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’.

Internationale cartoonwedstrijd
2018 is het ‘Jaar van Verzet’. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. In het kader van dit themajaar organiseren Switch,  ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) en de Cultuurwerf een internationale wedstrijd voor professionele cartoonisten met het thema verzet, getiteld 'The Art of Resistance'.

Cartoonist in de klas
Aan deze internationale cartoonwedstrijd voor professionals wordt een cartoonwedstrijd voor middelbare scholieren in Zeeland gekoppeld. Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement gaat met de leerlingen in gesprek over de maatschappelijke betekenis van (politieke) cartoons. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en krijgen ze praktische tips om hun mening te uiten in een tekening

Hulde aan humor en vrijheid
De beste cartoons zullen te zien zijn in een tentoonstelling  die op 24 mei 2018 geopend zal worden bij ZB in Middelburg. Daarvoor worden de cartoons op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een professionele jury  drie winnende cartoons en wordt tevens de publieksprijs bekend gemaakt. De tentoonstelling met internationale cartoons en cartoons van jongeren maakt inzichtelijk dat vrijheid van belang is voor ons allemaal. Vanuit een positief ideaal: een hulde aan  humor en  vrijheid!

De internationale cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’ maakt deel uit van het programma Four Freedoms door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid.

Deelnemende scholen: Mbo Scalda in Terneuzen en Middelburg, Calvijn College in Tholen, Pontes / Het Goese Lyceum in Goes, Scheldemond College in Vlissingen, CSW van de Perre in Middelburg, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, Odyzee College in Kloetinge en De Rede in Terneuzen.

Meer informatie: Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl en 0118 682580

Organisatie: Switch, ZB, Cultuurwerf / Bevrijdingsfestival Zeeland

In samenwerking met: Cartoon Movement

Mede mogelijk gemaakt door: Four Freedoms door het jaar heen, V Fonds-Jaar van het Verzet

Deel dit nieuwsbericht via social media