Nieuws

Home | Nieuws | Literaire Tocht met Anousha Nzume

Literaire Tocht met Anousha Nzume

05 april 2018

Van 28 mei t/m 8 juni vindt wederom een Literaire Tocht plaats, georganiseerd door Switch in samenwerking met ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland  (ZB). Deze editie staat in het teken van de herdenking van afschaffing van de slavernij. Dit jaar 155 jaar geleden. Voor deze editie zal daarom  auteur en publicist Anousha Nzume de Literaire Tocht verzorgen.  

De Literaire Tocht maakt onderdeel uit van het provinciale samenwerkingsverband Four Freedoms door het jaar heen (FFDHJH). Een jaarprogramma met een breed scala aan festiviteiten en evenementen, aansprekende manieren om de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid en respect levend te houden en actieve betrokkenheid bij deze belangrijke thema's te stimuleren.

Gastles door Anousha Nzume
In de periode van 28 mei t/m 8 juni kan auteur en publicist Anousha Nzume een gastles verzorgen bij u op school. Anousha Nzume draagt voor uit eigen werk en gaat met leerlingen in gesprek over diep gewortelde vooroordelen, racisme en discriminatie. Speciaal voor haar bezoek aan Zeeland schrijft Anousha Nzume een novelle die alle leerlingen krijgen uitgereikt. De gastles duurt 60 tot 120 minuten (in afstemming met uw lesprogramma) en vindt op school plaats. Per school is er één gastles beschikbaar. Er zijn aan de gastles geen kosten verbonden. Na aanmelding ontvangt u van ons meer informatie over de auteur die u kunt gebruiken in de voorbereiding op haar komst.

Anousha Nzume is half-Russisch, half-Kameroens. Ze groeide op in Amsterdam en acteert, schrijft, produceert en presenteert al ruim twintig jaar. Als auteur heeft zij grote bekendheid gekregen door haar boek ‘Hallo Witte mensen’ (2017); “Hoe houd je je staande in een wereld waarin mensen van kleur steeds mondiger worden?” Tijdens de gastles zal Nzume met de leerlingen vanuit hun eigen belevingswereld in gesprek gaan over discriminatie en racisme.

De lezing van Nzume is met name bestemd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (zowel onder- als bovenbouw) en voor studenten van het middelbaarberoepsonderwijs. Aansluiting is er o.a. met vakken als Nederlands, maatschappijleer, levensbeschouwing, filosofie en burgerschap. Alle leerlingen die de lezing bijwonen, ontvangen naderhand gratis de novelle.

De novelle
De novelle Marleen&Anousha 4FR vertelt het, op ware gebeurtenissen gebaseerde, verhaal over de bijzondere band tussen Anousha Nzume en Marleen Vaders. De twee meisjes van 14 leren elkaar kennen in de zomer van 1984 op een vakantiepark in België. Anousha komt uit Amsterdam en Marleen uit Oud Vossemeer. Anousha is half Kameroens, half Russisch en Marleen is helemaal Zeeuws. Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar gemeen. Marleen woont in een klein dorp waar iedereen elkaar kent. Anousha woont in de grote stad en weet nauwelijks wie haar buren zijn. Anousha’s ouders hebben het druk met hun werk en hun huwelijksproblemen hierdoor voelt zij zich vaak eenzaam. Marleens moeder zit, tot haar grote ergernis, elk schooldag klaar met een kopje thee op de bank. Anousha heeft soms last van racisme en discriminatie. Marleen heeft een oom die lid is van een partij tegen ‘buitenlanders’. De levens van deze twee kunnen niet meer van elkaar verschillen. Maar hun liefde voor de zanger Prince, de ruzies met hun ouders en hun grote rechtvaardigheidsgevoel brengt hen dichter bij elkaar dan ze ooit hadden gedacht. Het is het begin van een vriendschap voor het leven.

Meedoen?
Interesse? Mail naar p.elegeert@maakdeswitch.nl. De inschrijving sluit op 8 mei. Het aantal scholen/klassen dat kan deelnemen is beperkt, dus teken tijdig in. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. 

De Literaire Tocht is een samenwerkingsproject van ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. En maakt deel uit van het jaarprogramma Four Freedoms door het jaar heen en wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de Frits Lensvelt Stichting en de Provincie Zeeland.

Deel dit nieuwsbericht via social media