Nieuws

Home | Nieuws | Maarten Zeegers maakt indruk met verhaal over Syrië

Maarten Zeegers maakt indruk met verhaal over Syrië

20 juni 2013

De jonge, veelbelovende auteur en journalist Maarten Zeegers verbond zijn naam aan de Literaire Tocht 2013. Tijdens de Literaire Tocht wordt vanuit een niet westerse culturele invalshoek aandacht geschonken aan thema's als vrijheid en verdraagzaamheid. Met de keuze voor Maarten Zeegers zoekt Switch de actualiteit op. Speciaal voor de Maand van de Vrijheid schreef Maarten Zeegers, in opdracht van Switch, de novelle De Schutter. Zeegers vertelt in dit verhaal hoe het is om in een dictatuur te leven, over de opstand en de roep om vrijheid van de bevolking. Het verhaal over twee vrienden is fictie, maar alle voorvallen die in de novelle voorkomen zijn echt gebeurd. Ze zijn gebaseerd op ervaringen van de schrijver in Syrië, van zijn vrouw of vrienden.

De Literaire Tocht vond plaats van 13 t/m 17 mei 2013. Zeegers bezocht in die week acht Zeeuwse scholen voor voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs: Scalda in Goes en Middelburg, Zwin College in Oostburg, CSW Bestevaêr in Vlissingen en CSW van de Perre in Middelburg, Stedelijke Scholengemeenschap De Rede in Terneuzen, Odyzee College in Kloetingen en Praktijkschool De Wissel in Goes. Voorafgaand aan de lezingen ontvingen de deelnemende scholen de tekst van de novelle digitaal, met daarbij een leesopdracht samengesteld door Maarten Zeegers zelf. Samen met de docenten bereidden de leerlingen de komst van de auteur voor. De lezingen hadden hierdoor een interactief karakter. Enkele citaten uit recensies van leerlingen van CSW de Perre in Middelburg:

"Het wordt tijdens zijn verhaal duidelijk dat Nederland een heel vrij land is, waar wij jongeren natuurlijk niet dagelijks over nadenken. Na zijn indrukkende verhaal werden er veel vragen gesteld. Het beeld van Syrië en de opstand is mij nu in ieder geval een stuk duidelijker."

"Ik denk dat veel mensen denken als ze weer iets over het Journaal zien over Syrië: 'Ach dat is zo ver weg'. Door Maarten Zeegers kwam het opeens dichtbij. Na de lezing heb ik nog lang nagepraat met de auteur."

"Ik denk dat het verhaal vooral zo goed en heftig overkwam omdat het uit de mond van iemand kwam die het zelf heeft meegemaakt. Ik vond het een leerzame en interessante lezing, waarbij ik me soms heb verbaasd over hoe het er aan toe gaat in Syrië. Ik weet nu beter wat daar aan de hand is en dat is, denk ik, best belangrijk. Kortom, de lezing was een succes!"

"Ook al was zijn lezing erg lang, we bleven geboeid door de leuke manier van vertellen. Het is zeker een aanrader om een lezing van Maarten bij te wonen of zijn boek te lezen."

In totaal deden 678 leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar mee aan de Literaire Tocht 2013.

Meer informatie
Imke Elstak, 0113 250051, i.elstak@maakdeswitch.nl

 

Deel dit nieuwsbericht via social media