Nieuws

Home | Nieuws | Minister Ploumen in Tilburg

Minister Ploumen in Tilburg

24 oktober 2013

Op zaterdag 2 november 2013 spreekt Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in Tilburg de 4e Peerke Donderslezing uit. Minister Ploumen buigt zich in haar lezing over de vraag hoe het bedrijfsleven de ontwikkeling van arme regio's in de wereld kan bevorderen.

Minister Ploumen aanvaardde haar ministerschap in een tijd dat zwaar op ontwikkelingshulp wordt bezuinigd. Tegelijkertijd betrekt zij het Nederlandse bedrijfsleven sterk bij internationale samenwerking. Wanneer bedrijven willen ondernemen in een arm land, kunnen zij geld lenen bij een speciaal daarvoor opgericht fonds.
Toch houdt Ploumen ook afstand. Zo sprak ze ook Nederlandse textielbedrijven aan op hun verantwoordelijkheid toen afgelopen april 1200 mensen omkwamen in een textielfabriek in Bangladesh. Het is de nieuwe rol van het bedrijfsleven, die minister Ploumen in haar lezing uit zal werken.

Het Wereldpodium ziet uit naar de vierde Peerke Donderslezing van het Wereldpodium. Een talkshow annex lezing door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de bijdrage die het bedrijfsleven kan leveren in de bestrijding van wereldwijde armoede.

In deze update informeren we u over enkele wijzigingen in het oorspronkelijke programma. Zo moet presentator Meike de Jong helaas verstek laten gaan door verplichtingen elders. Zij wordt vervangen door Linda Mous die u samen met Ralf Bodelier door de avond zal leiden.

Ook prins Jaime de Bourbon de Parme laat weten niet aanwezig te kunnen zijn. Die dag vindt een herdenkingsdienst plaats voor zijn onlangs overleden neef prins Friso. Prins Jaime zou spreken over zijn inzet voor FairPhone, een sociale onderneming die volgende maand de eerste ‘bloedvrije smartphone’ op de markt brengt. De eerste telefoon waarvan de mineralen zijn gewonnen zónder slavenarbeid en zonder tussenkomst van criminele organisaties.

Tot onze vreugde vond het Wereldpodium een uitstekende vervanger in Bibi Bleekemolen. Zij studeerde internationale betrekkingen en werkt als onderzoeksjournalist. In 2011 trok ze met een camera door de Democratische Republiek Congo, een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Daar deed ze verslag van de erbarmelijke werkomstandigheden bij het winnen van koper, coltan en wolfraam voor onze mobiele telefoons. Sindsdien werkt Bleekemolen voor FairPhone. Zij vertelt over haar ervaringen in Congo en hoe Fairphone bedrijven inspireert om meer aandacht te schenken aan de herkomst van hun grondstoffen.

Minister Lilianne Ploumen heeft overigens al een FairPhone besteld én betaald, evenals 19 duizend andere Nederlanders.

Omdat problemen doorgaans in drievoud komen, ontving het Wereldpodium vandaag een telefoontje van Wim Leereveld van de Access to Medicine Index. Vanuit het vliegtuig van New York naar Denver liet hij tot zijn spijt weten dat hij vreest zijn vrijdagavond-vlucht naar Nederland niet te halen.

Opnieuw is er een uitstekend alternatief, en wel in Ido Verhagen van de Access to Seeds Index. Verhagen leidt op dit moment een ronde tafelgesprek in Washington met de grootste producenten in zaaizaden (waaronder Monsanto). Hij licht deze ondernemers in over de plaats die zij zullen krijgen in de Access to Seeds Index. Deze index is onder meer gebaseerd op de inspanningen van wereldwijze zaadbedrijven om hun kwalitatief uitstekende maar peperdure producten ook toegankelijk te maken voor de armste boeren in de Derde Wereld.

Peerke Donderslezing met minister Lilianne Ploumen

Wanneer: Zaterdagavond van 20.00u tot 22.30u (inloop vanaf 19.30u, na afloop is er nog een borrel)
Waar: Concertzaal, Theaters Tilburg
Toegang: 5 euro (inclusief een hapje en een drankje)*
Reserveren wordt aangeraden** en kan via het inschrijfformulier
Informatie: www.peerkedonderslezing.nl.

 

 

De Peerke Donderslezing is een initiatief van het Wereldpodium. Zij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als dé stadslezing van Tilburg en omstreken. Na uitverkochte edities in het Midi-theater en Popcentrum 013 speelt de lezing zich dit jaar af in de Concertzaal van Theaters Tilburg. Dat gebeurt in het decor van de theatervoorstelling 'Peerke, een icoon' van het Zuidelijk Toneel die enkele dagen later in première gaat.

De eerste Peerke Donderslezing werd in 2009 verzorgd door op dat moment aantredend Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. De tweede werd uitgesproken door Belgische oud-premier en Europarlementariër Guy Verhofstadt en de derde door de, op dat moment scheidend, GroenLinks fractieleider Femke Halsema.

Meer informatie en inschrijven
voor de vierde Peerke Donderslezing op www.wereldpodium.nu

4e Peerke Donderslezing door minister Lilianne Ploumen.
Concertzaal, Theaters Tilburg. Zaterdagavond van 20.00u tot 22.30u. Zaal open om 19.30
www.peerkedonderslezing.nl

Deel dit nieuwsbericht via social media