Nieuws

Home | Nieuws | Muziekvoorstelling in de klas

Muziekvoorstelling in de klas

26 september 2017

In het kader van de (inter)nationale herdenkingsweek Slag om de Schelde 2017  speelt Theatergezelschap Borsalino op woensdag 25 t/m vrijdag 27 oktober de muziekvoorstelling GEZONGEN VERHALEN OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG naar het boek "Gaan jullie ons nu doodschieten?"  voor scholen in Zeeland.

Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde is een belangrijke strijd die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog voerden tegen de Duitse bezetter om de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, vrij te maken. Hoewel de Slag om de Schelde de opmaat naar de bevrijding heeft gevormd is hierover in de geschiedenisboeken nauwelijks iets terug te vinden.

De ambassadeur van Canada, de commissarissen van de Koning van de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de burgemeester van Bergen op Zoom hebben daarom afgesproken om zich samen sterk te maken voor (inter)nationale erkenning van de Slag om de Schelde. Onder andere door het jaarlijks organiseren van een herdenkingsweek. Switch en de Provincie Zeeland besteden met deze muzikale voorstelling aandacht aan deze geschiedenis.

Muziekproject in de klas
GEZONGEN VERHALEN OVER DE TWEEDE WERELDOORLOG naar het boek "Gaan jullie ons nu doodschieten?"  is een muzikaal project door de Vlaamse groep Borsalino. Gaan jullie ons nu doodschieten?” is een bundeling van verhalen, anekdotes en foto's van mensen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling is gegroeid uit het gelijknamige boek van auteur Roland Bergeys, tevens muzikant in de groep.

Bergeys noteerde vijfendertig getuigenissen van mensen in Vlaanderen en Nederland, hoe zij de moeilijkste jaren van hun leven doorbrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de schoolvoorstelling worden voornamelijk verhalen uit Zeeland aangehaald, waarbij Borsalino telkens passende liedjes speelt (zowel eigen nummers als liedjes uit 40-45) en foto’s uit die tijd worden geprojecteerd.

Beluister twee (eigen) nummers:
"De Oorlog  is voorbij" waarin een geliefde landt met een parachute.
"Stille Vriend" waarin een gevangene zijn stappen telt in zijn cel.

De voorstelling in de klas duurt 60 minuten. Nadien kunnen leerlingen vragen stellen en met auteur/muzikant Roland Bergeys praten over het  - vaak nog onbekende - Zeeuwse oorlogsverleden en in het bijzonder de aanloop naar de Slag om de Schelde.

De voorstelling  is met name bestemd voor leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (min 30  tot max. 120 leerlingen). Er is aansluiting met o.a. met vakken als Geschiedenis, Maatschappijleer, CKV en Nederlands.

Aanmelden
Dankzij de Provincie Zeeland zijn er aan de muziekvoorstelling in de klas geen kosten verbonden. Het enige dat wij van u vragen is een goede voorbereiding. Interesse? Inschrijven voor een voorstelling in de klas op woensdag 25, donderdag 26 of vrijdag 27 oktober kan via Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl. De inschrijving sluit op uiterlijk 2 oktober 2017.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland 

Deel dit nieuwsbericht via social media