Nieuws

Home | Nieuws | Ontmoetingskerk eerste Fairtrade Kerk Eindhoven

Ontmoetingskerk eerste Fairtrade Kerk Eindhoven

31 augustus 2014

Ontmoetingskerk Eindhoven is officieel de eerste Fairtrade Kerk van Eindhoven. De stedelijke werkgroep Fairtrade Gemeente Eindhoven reikte samen met wethouder Jannie Visscher zondagochtend 31 augustus deze titel uit aan de kerkgemeente.

Zo’n 80 mensen waren aanwezig bij de onthulling van de titel. Tijdens de kerkdienst werd uitgebreid stil gestaan bij het gedachtegoed van fairtrade. Na afloop werd het titelbord onthuld. De gemeentelijke werkgroep Fairtrade Gemeente is blij met deze eerste zelfstandige titel, en hoopt dat nog meer kerken, scholen en bedrijven volgen.

De Ontmoetingskerk maakt al jaren werk van eerlijke handel. O.a. door het schenken van fairtrade koffie en thee, het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over eerlijke handel en een structurele samenwerking met de Wereldwinkel geeft de Protestantse gemeente handen en voeten aan het gedachtegoed van fairtrade.

De titel Fairtrade Kerk is een initiatief van de Fairtrade Gemeente-campagne en wordt toegekend aan kerken die structureel fairtrade producten gebruiken, over eerlijke handel communiceren en met acties zorgen voor meer aandacht voor eerlijke handel. Aan de hand van deze drie criteria toont de kerk aan dat ze zich inzet voor duurzame economische ontwikkeling van mensen in ontwikkelingslanden. Ook scholen en restaurant komen in aanmerking voor een eigen titel.

Waarom Fairtrade?
Via fairtrade krijgen twee miljoen producenten, boeren en arbeiders uit 30 ontwikkelingslanden een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Daardoor profiteren circa 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden (indirect) van fairtrade. Zo kunnen zij zelf investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en hun familie.
In Nederland werken inmiddels honderd  gemeenten (een kwart van het totaal) mee aan deze ambitie. Eindhoven is, net als 45 andere gemeenten, een erkende titelhouder van het Fairtrade Gemeente predicaat. Wereldwijd gingen meer dan 1.500 gemeenten hen voor.

Werkgroep Fairtrade Gemeente
De werkgroep organiseert regelmatig publieksacties om het fairtrade gedachtegoed (nog meer) onder de aandacht te brengen bij Eindhovenaren. Eindhoven is sinds 2011 Fairtrade Gemeente. Dat betekent dat bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en het gemeentebestuur zich inzetten voor (meer) eerlijke handel.
 
Contactpersoon:
Bianca Wijers, b.wijers@maakdeswitch.nl 013 535 1523.

Deel dit nieuwsbericht via social media