Nieuws

Home | Nieuws | ‘Onze leerplicht is een vorm van vrijheid’

‘Onze leerplicht is een vorm van vrijheid’

01 juni 2015

In een bomvolle Sint Jacobskerk in Vlissingen droeg Judith Smaal (12) uit Zierikzee op 5 mei, tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding haar Kinderlezing voor. Het was niet zo maar een lezing, maar een persoonlijke brief aan Malala. Haar heldin.

Judith Smaal, leerlinge van basisschool Binnen de Veste in Zierikzee, werd samen met vier andere Zeeuwse basisschoolleerlingen - op uitnodiging van commissaris van de Koning Han Polman - gevraagd om een verhaal over vrijheid te schrijven. De Provincie Zeeland was op 5 mei 2015 namelijk de gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding.
Het officiële ochtendprogramma van de viering vond plaats in Vlissingen. Hier werd ook de 5 mei-lezing gehouden; dit jaar door de Israëlische schrijver David Grossman. De lezing van Grossman werd voorafgegaan door de kinderlezing van de Zeeuwse Judith Smaal. De 5 mei-Kinderlezing is vorig jaar bedacht door expertisecentrum Kunst&Cultuur in Assen. Het idee is dat ook kinderen een stem hebben in de discussies over vrijheid en onvrijheid. Hun woorden en beelden geven de vrijheid in de toekomst vorm.
Op verzoek van het Nationaal Comité en de Provincie Zeeland organiseerde Switch in samenwerking met SCOOP de Zeeuwse editie van de 5-mei Kinderlezing. Kinderboekenschrijver Anneriek van Heugten uit Hulst begeleidde Judith bij het uitwerken en voordragen van haar verhaal.

Deel dit nieuwsbericht via social media