Nieuws

Home | Nieuws | Rapport VN-klimaatpanel gepubliceerd

Rapport VN-klimaatpanel gepubliceerd

30 september 2013

Het vijfde rapport van het VN-klimaatpanel IPCC dat op 27 september is gepubliceerd, toont aan dat het klimaat sneller verandert en is voor 95% zeker dat de mens oorzaak is van het overgrote deel van klimaatverandering. Zonder maatregelen is de kans zeer groot dat de wereld meer dan 2 graden Celcius warmer wordt, waardoor de natuur onherstelbare schade dreigt op te lopen. Toch is er nog tijd om actie te ondernemen en klimaatverandering te temperen. ,,Het IPCC-rapport bevat weinig verrassingen'', aldus Samantha Smith, leider van het internationale klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WNF). ,,Maar wat de klimaatwetenschap presenteert, bevestigt wat wij om ons heen zien gebeuren.''

Gezaghebbend
Het IPCC-rapport is het gezaghebbende wetenschappelijke werk over klimaatverandering. Het VN-klimaatpanel doet zelf geen onderzoek, maar verzamelt alle wetenschappelijke studies van de afgelopen jaren en haalt daar conclusies uit over de oorzaak van gevolgen van klimaatverandering. Daarbij zijn wereldwijd duizenden wetenschappers betrokken. Het huidige rapport is de eerste van drie delen. In het voorjaar verschijnen rapporten over de gevolgen die de opwarming heeft op de natuur en de aarde en een over de maatregelen die nodig zijn.

Verlies van zee-ijs meer dan voorspeld
Sinds het vorige grote IPCC-rapport in 2007 zijn het afsmelten van gletsjers en stijging van de zeespiegel zorgwekkend versneld. Het verlies van zee-ijs op de Noordpool in de zomer is ook meer dan in modellen werd voorspeld. Hoewel de opwarming de afgelopen tien jaar iets is afgezwakt, was het afgelopen decennium de warmste sinds 1850. De oorzaak zijn broeikasgassen die wij sinds de industriële revolutie door verbranding van kolen, olie en gas steeds meer en sneller in de lucht brengen. Die leggen een deken om de aarde waardoor het steeds warmer wordt.

Verzuring oceanen
De gevolgen op de oceanen vindt het WNF van grote zorg. Meer dan een miljard mensen op aarde is direct afhankelijk van de zee als voornaamste bron van eiwitten. Deverzuring van oceanen als gevolg van CO2 die de zee opneemt, is sinds 1900 met bijna 30 procent gestegen. Broeikasgassen die in de oceaan oplossen, kunnen kwetsbare ecosystemen onherstelbaar beschadigen. Koraal, vissen met een skelet en schaaldieren lossen op bij vergaande verzuring. Ook het opwarmen van de oceaan heeft grote gevolgen van koraalriffen die dienen als kraamkamers voor de zeeën. Het WNF voert momenteel de campagne Een Wereld te Winnen die de aandacht vestigt op de gevolgen van klimaatverandering op de natuur.

Stoppen met investeringen in vieze energiebronnen
,,Het IPCC-rapport maakt ons duidelijk dat we niet om de realiteit heen kunnen. We moeten nu actie ondernemen om de gevolgen van uit de hand gelopen klimaatverandering te voorkomen. Het WNF roept regeringen en grote financiële instellingen op om te stoppen met investeringen in vieze energiebronnen en zo snel mogelijk de omschakeling naar schone energie stimuleren.''

Bron: WNF

Deel dit nieuwsbericht via social media