Nieuws

Home | Nieuws | Requiem voor Auschwitz bezoekt Zeeuwse scholen

Requiem voor Auschwitz bezoekt Zeeuwse scholen

16 maart 2015

Roger 'Moreno' Rathgeb (foto), componist van het Requiem voor Auschwitz, bezoekt in de week van 13 t/m 17 april acht Zeeuwse scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om met de leerlingen de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. 'Requiem op School' is een muzikaal project van de Koninklijke Oratorium Vereniging en de Stichting Switch, dat samenhangt met de 3 uitvoeringen in Zeeland door koor en TY Zeeuws Kamerorkest van het Requiem voor Auschwitz.

Voor dit project gaat 'Moreno' in gesprek met Zeeuwse jongeren en speelt hij delen van het Requiem voor Auschwitz op zijn accordeon. Hij vertelt daarbij waarom en hoe hij zijn requiem componeerde. Zijn presentatie is zeer inspirerend, een les over motivatie, doorzettingsvermogen en het verwerken van emoties door middel van muziek. Het is een persoonlijk verhaal over de gruweldaden, die plaats vonden in de Tweede Wereldoorlog en over de positie van de Sinti en Roma (zigeuners) daarin.

Moreno componeerde zijn requiem ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Nazi-terreur. Het Requiem voor Auschwitz beleefde haar première in mei 2012 in Amsterdam en werd daarna in vele grote steden in Europa uitgevoerd. Omdat Nederland in mei 70 jaar geleden bevrijd werd, voert de Koninklijke Oratorium Vereniging het werk op 1, 2 en 4 mei in Zeeland uit (www.oratoriummiddelburg.nl).

De tournee van de componist gaat van 13 t/m 17 april langs Scalda in Middelburg, CSW Bestevaêr in Vlissingen, CSW van de Perre in Middelburg, Het Goese Lyceum in Goes, Odyzee College in Kloetinge, Calvijn College locatie Krabbendijke en locatie Goes en Praktijkschool De Wissel in Goes.

Programma is vol
Helaas zit het programma vol. Scholen kunnen zich niet meer aanmelden.

'Requiem op school':
Van 13 t/m 17 mei 2015
Voor scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs in de provincie Zeeland
Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl, 0113 – 25 00 51

‘Requiem op school’ maakt deel uit van ‘Four freedoms, door het jaar heen’ en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Deel dit nieuwsbericht via social media