Nieuws

Home | Nieuws | Roger 'Moreno' in gesprek met jongeren over ‘Requiem voor Auschwitz’

Roger 'Moreno' in gesprek met jongeren over ‘Requiem voor Auschwitz’

20 april 2015

Roger 'Moreno' Rathgeb, componist van het Requiem voor Auschwitz, bezocht van 13 t/m 17 april acht Zeeuwse scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om met de leerlingen de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. 'Requiem op School' is een muzikaal project van de Koninklijke Oratorium Vereniging en de Stichting Switch, dat samenhangt met de 3 uitvoeringen in Zeeland door koor en TY Zeeuws Kamerorkest van het Requiem voor Auschwitz.

Voor dit project ging 'Moreno' in gesprek met Zeeuwse jongeren en speelde hij delen van het Requiem voor Auschwitz op zijn accordeon. Hij vertelde daarbij waarom en hoe hij zijn requiem componeerde. Zijn presentatie is door leerlingen en docenten goed ontvangen. Het was een persoonlijk en indrukwekkend verhaal over de gruweldaden, die plaats vonden in de Tweede Wereldoorlog en over de positie van de Sinti en Roma daarin. Maar het was ook een les over motivatie, doorzettingsvermogen en het verwerken van emoties door middel van muziek. De PZC woonde de gastles bij en maakt een mooi verslag in woord en beeld.

Moreno componeerde zijn requiem ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Nazi-terreur. Het Requiem voor Auschwitz beleefde haar première in mei 2012 in Amsterdam en werd daarna in vele grote steden in Europa uitgevoerd. Omdat Nederland in mei 70 jaar geleden bevrijd werd, voert de Koninklijke Oratorium Vereniging het werk op 1, 2 en 4 mei in Zeeland uit (www.oratoriummiddelburg.nl).

‘Moreno’ bezocht acht Zeeuwse scholen voor voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs: Scalda in Middelburg, CSW Bestevaêr in Vlissingen, CSW van de Perre in Middelburg, Het Goese Lyceum in Goes, Odyzee College in Kloetinge, Calvijn College locatie Krabbendijke en locatie Goes en Praktijkschool De Wissel in Goes. In totaal woonden 202 leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar de gastles van ‘Moreno’ bij.

 ‘Requiem op school’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en maakt deel uit van ‘Four Freedoms door het jaar heen’

Fotograaf: Anda van Riet

Deel dit nieuwsbericht via social media