Nieuws

Home | Nieuws | Scholentour met Marlies Allewijn

Scholentour met Marlies Allewijn

27 september 2016

Switch organiseert in het kader van de herdenkingsweek Slag om de Schelde een speciaal project voor Zeeuwse scholen.

Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde is een belangrijke strijd die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog voerden tegen de Duitse bezetter om de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, vrij te maken. Alhoewel de Slag om de Schelde de opmaat naar de bevrijding heeft gevormd is hierover in de geschiedenisboeken nauwelijks iets terug te vinden. De ambassadeur van Canada, de commissarissen van de Koning van de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de burgemeester van Bergen op Zoom hebben daarom afgesproken om zich samen sterk te maken voor (inter)nationale erkenning van de Slag om de Schelde. Onder andere door het jaarlijks organiseren van een herdenkingsweek.

Switch en de Provincie Zeeland besteden met het bezoek van Marlies Allewijn, auteur van het boek ‘Ze was 16’, aandacht aan deze geschiedenis.

Auteur in de klas
In de week van 31 oktober t/m 4 november bezoekt Marlies Allewijn Zeeland om met leerlingen te praten over het - vaak nog onbekende - Zeeuwse oorlogsverleden en in het bijzonder de aanloop naar de Slag om de Schelde. Marlies is opgegroeid in Yerseke. Als geboren en getogen Zeeuw zou je verwachten dat ze goed op de hoogte was van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Niets is minder waar. Pas door het lezen van een artikel over het bombardement op de Zeedijk van Westkapelle in 1944 leerde Marlies over de oorlog in Zeeland.

Hoe kan dit? vroeg ze zich af. Had ze niet opgelet tijdens de geschiedenislessen? Na wat research ontdekte ze dat zij niet de enige was en dat het Zeeuwse oorlogsverleden een beetje vergeten leek te zijn. Daarom besloot ze ‘Ze was 16’ te schrijven. ‘Ze was 16’ gaat over de 16-jarige Ize die woont in het Amsterdam van nu en over Janna. Janna was 16 in het jaar 1944 en woonde toen in een klein dorp op het Zeeuwse Walcheren.

De ondertitel van het boek is: een oorlogsverhaal over vooroordelen, keuzes maken en jezelf durven zijn. Aan de hand van deze thema’s zal Marlies de leerlingen meenemen naar het verleden, maar zal ze ook de verbinding met het heden leggen.

Gerdi Verbeet (voorzitter Comité 4 en 5 mei) zei over ‘Ze was 16’:
‘Het is belangrijk dat – zeventig jaar na de oorlog - verhalen als Ze was 16 verteld blijven worden. Ik las het in één adem uit. Zo levensecht.’

De gastles van Marlies Allewijn is met name bestemd voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs en voor het eerste leerjaar van het middelbaar beroepsonderwijs, niveau 1 t/m 4. Aansluiting is er o.a. met vakken als Nederlands, Geschiedenis, Maatschappijleer en Burgerschap.

Interesse? 
Dankzij de Provincie Zeeland zijn er aan de gastles geen kosten verbonden (gastles duurt 60 minuten). Het enige dat wij van u vragen is een goede voorbereiding. U kunt zich tot uiterlijk 10 oktober 2016 opgeven via Imke ElstaK (i.elstak@maakdeswitch.nl en 0118 682580). 

Herdenkingsweek
De scholentour “Slag om de Schelde” met Marlies Allewijn maakt deel uit de (inter)nationale herdenkingsweek. Naast de officiële herdenkingen worden diverse andere activiteiten georganiseerd:
• Vrijdag 28 oktober 2016 van 20.00 tot 22.00 uur “Vrijheid door de ogen van jongeren”, een culturele avond in het Spiegeltheater te Middelburg.
• Zaterdag 29 oktober 2016 van 20.00 tot 22.00 uur “Vrijheid is een werkwoord”, lezingen door Marlies Allewijn (auteur van het boek ‘Ze was 16’) en Mart de Kruif in de Sint Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.
• Zondag 30 oktober 2016 van 9.30 tot 11.00 uur Oecumenische dienst in de Sint Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland

Deel dit nieuwsbericht via social media