Nieuws

Home | Nieuws | Spannende strijd scholieren

Spannende strijd scholieren

22 april 2013

foto:  Corné Vorselaars

Met de Scholierencompetitie Watch your World in zes Brabantse gemeenten betrekt Switch jongeren op een aantrekkelijke manier bij Mondiaal Burgerschap. Het hart van deze competities is een kennisquiz in de vorm van een Triviant-spel. Hierin komen thema’s als internationale samenwerking, het armoedevraagstuk en eerlijke handel aan de orde. De leerlingen bereidden zich daar wekenlang op voor. Minstens zo fanatiek zijn de docenten, die graag willen dat hun school wordt gezien als de beste als het gaat om kennis van de wereld. Wethouders reiken de Wereldbekers uit aan de winnaars. De gewonnen geldprijzen worden door de leerlingen besteed aan projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden of aan stedenbanden.

Het Theresialyceum wint de Tilburgse Scholierencompetitie 
Leerlingen van het Beatrix College, het Cobbenhagenlyceum en het Theresialyceum streden op 5 april in de Tilburgse raadszaal met elkaar. Wethouder Marieke Moorman reikte na een spannende strijd de Wereldbeker plus een cheque van  € 400,- uit aan de winnaar. Die mag het geld besteden aan een project van de Stichting New Beginningz. Deze stichting levert een bijdrage aan de strijd tegn kindersterfte.

Het Newmancollege wint de Bredase Scholierencompetitie
Leerlingen van het Newman gingen op 10 april de strijd aan met leerlingen van het Onze Lieve Vrouwen lyceum en het Graaf Engelbrecht, in de bomvolle Theaterzaal van de Avenue. Wethouder Selcuk Akinci reikte hier de Wereldbeker plus een cheque van € 500 uit aan de winnaar. Die mag het geld besteden aan een project van de Stichting Sonrisa (Ecuador). Deze stichting heeft als doel om kinderen beter onderwijs te bieden. Sonrisa betekent glimlach.

In de weken voorafgaand aan het spel hebben de scholen zich voorbereid aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal ‘Watch your World.’ In Tilburg verdienden de leerlingen nog extra punten met de filmopdracht ‘Fairtrade promotie in supermarkten’ en een ludieke Upgrade-publieksactie. Filmpjes van acties zijn te vinden op www.upgraden.nu.

In het najaar is er weer een competitie in Eindhoven. 

De Scholierencompetitie is een activiteit van Switch, mede mogelijk gemaakt door de provincie
Noord-Brabant, gemeenten Tilburg en Breda en Rabobank Tilburg e.o.

Contactpersonen

Saskia Peeters,  s.peeters@maakdeswitch.nl (competitie Tilburg en regio)
Clasien Vermeer, c.vermeer@maakdeswitch.nl (competitie Breda)
Bianca Wijers, b.wijers@maakdeswitch.nl (competitie Eindhoven, najaar 2013)
T 013 - 535 15 23.

Deel dit nieuwsbericht via social media