Nieuws

Home | Nieuws | Tilburg opnieuw Fairtrade Gemeente

Tilburg opnieuw Fairtrade Gemeente

14 februari 2014
Tilburg heeft voor het 2e jaar op rij de titel 'Fairtrade Gemeente' ontvangen. Dit heeft het Campagneteam Fairtrade Gemeenten op 13 februari bekendgemaakt. Het campagneteam bestaat uit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, de Stichting Max Havelaar en ICCO (interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking). De titel is een jaar geldig en moet steeds opnieuw worden aangevraagd.

Om voor de titel in aanmerking te komen moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Zo moet er een lokale werkgroep zijn die initiatieven neemt om te zorgen dat bedrijven of organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in hun eigen bedrijfsvoering opnemen. Binnen het bestuur moet ook voldoende draagvlak zijn voor fairtrade. De raad, het college en de ambtelijke organisatie nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hiernaar. In de Tilburgse winkels worden eerlijke producten duidelijk zichtbaar verkocht. Ook de lokale horeca serveert fairtrade producten en informeert de klanten hierover. Daarnaast kopen en gebruiken lokale organisaties, bedrijven en groothandels fairtrade producten. Bovendien moet er een strategie liggen om fairtrade iets van iedereen te laten zijn.
 
"We zijn trots dat Tilburg de titel opnieuw ontvangt. Dat toont aan dat onze inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven. Afgelopen jaar zijn we de uitdaging aangegaan om onze horeca meer te betrekken bij fairtrade. Met als concreet resultaat dat er tien horecagelegenheden bij zijn gekomen die voldoen aan de criteria van fairtrade", vertelt wethouder Erik de Ridder (Economie).
Meer informatie over fairtrade in Tilburg en deelnemers staat op www.fairtradegemeenten.nl. Om te vieren dat Tilburg opnieuw Fairtrade Gemeente is, ligt er voor alle klanten van de Wereldwinkel in de maand februari een attentie klaar.
 
Historie
In Tilburg is sinds 2008 een werkgroep actief. In 2010 heeft deze werkgroep ruim 2.500 handtekeningen van inwoners aangeboden aan het college om te bereiken dat het gemeentebestuur zich zou inzetten voor het behalen van de titel. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg bestaat uit Stichting Switch, Wereldwinkel Tilburg, een communicatiespecialist gelieerd aan Eerlijkwinkelen, een enthousiaste jonge vrijwilliger en de gemeente Tilburg.

Deel dit nieuwsbericht via social media