Nieuws

Home | Nieuws | Tilburg tegen Ebola

Tilburg tegen Ebola

28 november 2014

Koop een Waka Waka lamp en steun gezondheidszorg in Sierra Leone.

Buy one, give one. Koop een Waka Waka lamp in Nederland, en er wordt een afgeleverd in Sierra Leone. Waka Waka lampen zijn compacte led-lampen op zonlicht en in twee modellen. De ‘Waka Waka Light’ laadt zichzelf in een dag op via een klein zonnepaneel, en schijnt vervolgens 150 uur. De ‘Waka Waka Power‘ bevat bovendien een usb-poort om een mobieltje of een tablet mee op te laden.

 
Waka Waka lampen zijn uitermate effectief in de strijd tegen ebola, zoals vandaag in West-Afrika. In een land als Sierra Leone, waar het om zes uur donker wordt, kunnen ‘s nachts maar amper ebola-patiënten worden opgespoord en verzorgd. Wanneer gezondheidswerkers beschikken over fatsoenlijk licht, bijvoorbeeld van een Waka Waka lamp, dan kunnen zij hun werk ook na zessen gewoon voortzetten. De inzet van deze lampen is bovendien een duurzame vorm van ontwikkelingshulp: wanneer de epidemie voorbij is, kunnen ze blijvend dienst doen in de ziekenhuizen en gezondheidsposten.

In Tilburg wonen tweehonderd mensen uit Sierra Leone, het land dat het zwaarste wordt getroffen door ebola. Terwijl de epidemie in andere landen tot staan lijkt gebracht, stijgt het aantal besmettingen in Sierra Leone nog sterk. Samen de Sierra Leonese gemeenschap in Tilburg, willen onder meer het Wereldpodium en de organisatie ‘Maak de Switch‘ zich inzetten voor mensen in Sierra Leone.

afrikaDat doen we met de actie ‘Tilburg tegen ebola’ die de hele maand december zal lopen. Door de koop van een of meerdere Waka Waka-lampen draagt u bij aan de afzet van gratis lampen in Sierra Leone. Want met de producent spraken we af, dat hij voor elke in Nederland verkochte lamp, er ook een aflevert in Sierra Leone.

Sinterklaas en Kerst
Waka Waka lampen zijn een ideaal cadeau voor kerst en sinterklaas. Met een Waka Waka lamp is er ook altijd licht in de tuin, op de camping of tijdens een verre vakantie. Met ‘Waka Waka Power’ lamp op je rugzak of fietstas, laad je gemakkelijk je telefoon, je camera of je tablet op.

Verkooppunten
De Waka Waka lampen zijn te koop bij de boekhandels Gianotten Mutsaers en Livius, de Wereldwinkel, bij lichtwinkel Kunstlicht en bij Theater de Nwe Vorst, Autobedrijf Probaat en Elektro-speciaalzaak Piet Kennis. Ook kunnen ze dan online worden besteld bij www.Tilburgtegenebola.nu. De Waka Waka Light kost € 25,- en de Waka Waka Power € 59,-.

We zouden het geweldig vinden wanneer u ook op een of andere manier wil bijdragen aan deze actie. Heeft u ideeën die bij kunnen dragen om 2015 zonnelampen in Sierra Leone te krijgen? Laat het horen! Vul het ideeënformulier in, en we nemen contact met u op. Denk aan buurtfeesten en kerstborrels, aan bijeenkomsten van uw kerk en sportclub, aan kerstpakketten in uw organsiatie.

Wakawakalamp#1Op zondagmiddag 23 november vond de kick off plaats van Tilburg tegen Ebola in de grote zaal van de Nieuwe Vorst. Tijdens deze bijeenkomst sprak Abubakarr Bangura van de Sierra Leonese gemeenschap in Nederland. Microbioloog Jan Marcelis van het Elisabeth Ziekenhuis vertelde over het verloop van de epidemie en duurzaam ondernemer Maurits Groen van WakaWaka lichtte toe hoe de lamp werkt en wat hij voor mensen in ontwikkelingslanden kan betekenen. Ook sprak Bartel van de Walle van de UvT over zijn onderzoek naar ict bij rampenbestrijding en de studentenactie tegen Ebola.

Tilburg tegen ebola is een initiatief van Sierra Leone Central Union, Switch, het Wereldpodium en vele Tilburgers.

Deel dit nieuwsbericht via social media