Nieuws

Home | Nieuws | Waterscouts Breda zeggen ‘Nee’ tegen plastic zee

Waterscouts Breda zeggen ‘Nee’ tegen plastic zee

22 september 2014

De waterscouts uit Breda maken zich ernstig zorgen over de ‘plastic  soep’ die in de oceanen drijft. In de Grote Oceaan drijft inmiddels een oppervlakte plastic die 34 keer zo groot is als Nederland. Dat moet anders en dat kan ook anders vinden de jonge scouts. Op zaterdag 20 september overvielen zij het winkelend publiek in de Bredase binnenstad daarom met een ludieke Upgrade-actie.

Wereldwijd gebruiken we 1 miljoen plastic tasjes per minuut. Deze tasjes hebben een gemiddelde  ‘levensverwachting’ van 15 minuten.  Onder het motto ‘Geen plastic zee? Eigen tas mee!’ wisten de waterscouts ruim honderd voorbijgangers ervan te overtuigen hun plastic tas in te ruilen voor een stoere duurzame ‘shoppingbag’ van Green Givings (www.greengiving.nl). De voorwaarde was de belofte dat mensen in de eerstkomende vijf winkels geen plastic tas zouden aannemen. Zo bespaarden de jongeren in een middag alweer vijfhonderd plastic tassen!

De ingezameld plastic tassen zijn gebruikt als decoratie voor de sloep waarmee de waterscouts zaterdagavond meevoeren in de sloepentocht door de Bredase singels. Ook tijdens deze tocht vroegen de scouts aandacht voor het probleem van de ‘plastic soep’.   

Met deze sympathieke actie willen de jongeren de wereld een beetje beter maken, ofwel een ‘upgrade’ geven.

De campagne ‘Upgraden’ is een onderdeel van het programma Consumptie Verplicht en richt zich op jongeren tussen de 12 en de 25 jaar die met positieve energie willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld.  De actie in Breda is een initiatief van Bredase Waterscouting Titus Brandsma. Stichting Switch helpt hen daarbij.

Deel dit nieuwsbericht via social media