Nieuws

Home | Nieuws | Waterscouts Titus Brandsma winnaar Bredase Upgraders Battle

Waterscouts Titus Brandsma winnaar Bredase Upgraders Battle

22 juni 2015

De scouts van de Bredase Waterscouting Titus Brandsma winnen met overweldigende meerderheid de Upgraders Battle. Met hun sympathieke actie ‘Zeg nee tegen een plastic zee’ verzamelden zij veruit de meeste stemmen. Vrijdag 19 juni ontvingen zij, in lunchroom ‘De Uitdaging’ in Ulvenhout, hun prijs uit handen van Wethouder Selcuk Akinci (Duurzaamheid en Mondiale Bewustwording).

In najaar van 2014 gingen vijf Bredase groepen jongeren de straat op om met een Upgrade actie de wereld een beetje beter te maken. Upgrades zijn korte ludieke publieksacties, bedacht en uitgevoerd door jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud. De enthousiaste groepen Upgraders uit Breda o.a. van Welzijnsorganisatie Surplus en Voetbalvereniging Boeimeer bereikten ruim 600 stadsgenoten. Uiteindelijk dienden drie groepen een filmpje in van hun actie en maakten zo kans winnaar te worden van de Upgraders Battle Breda.

Uiteindelijk bleken de waterscouts met hun actie over de ‘plastic soep’ die in de oceanen drijft de sterkste actie te hebben neergezet. Zij uitten hun zorg over de 1 miljoen plastic tasjes die we wereldwijd per minuut gebruiken. Deze tasjes worden gemiddeld na 15 minuten alweer weggegooid. Onder het motto ‘Geen plastic zee? Eigen tas mee!’ wisten de scouts ruim honderd voorbijgangers ervan te overtuigen hun plastic tas in te ruilen voor een stoere duurzame ‘shoppingbag’ van Green Givings (www.greengivings.nl). Voorwaarde was wel de belofte dat mensen in de eerstkomende vijf winkels geen plastic tas zouden aannemen. Zo bespaarden de jongeren in een middag vijfhonderd plastic tassen!
De ingezamelde plastic tassen gebruikten de waterscouts als versiering van de sloep waarin zij meevoeren in de sloepentocht door de Bredase singels. Ook tijdens deze tocht vroegen de scouts aandacht voor het probleem van de ‘plastic soep’.
De Upgraders Battle is een initiatief van Stichting Switch en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda.

Deel dit nieuwsbericht via social media