Nieuws

Home | Nieuws | Wedstrijd 'Duurzaamste wethouder van NL'

Wedstrijd 'Duurzaamste wethouder van NL'

10 september 2013

Bijna 60 wethouders en burgemeesters gaan tussen 10 september en 10 oktober met elkaar de strijd aan om in hun eigen huis zo veel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Op 10 oktober - de Dag van de Duurzaamheid - maakt Urgenda de winnaar bekend. Die mag zich de 'Duurzaamste wethouder of burgemeester van Nederland' noemen.

Deelnemende bestuurders gaan thuis vier weken aan de slag met de Wattcher, een energiemonitor die elk moment toont hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt. Wethouders en burgemeesters werken in teamverband en krijgen ook tips en ondersteuning bij het besparen. Hun energieverbruik tijdens de wedstrijdperiode wordt vergeleken met het verbruik in dezelfde periode in het vorige jaar.

De  wedstrijd wordt georganiseerd om te laten zien dat een besparing van 10% op je energieverbruik gemakkelijk haalbaar is. Dit levert niet alleen geld op, maar uiteraard ook winst voor het klimaat. Een deel van de wethouders doet er nog een schepje bovenop. Hun gemeenten, waaronder Den Bosch, doen mee aan de Klimaatverbond Energy Battle. Dit is een landelijke energiebesparingswedstrijd waarin drie teams van o.a. ambtenaren, bewoners, raadsleden de neergezette prestatie van de wethouder of burgemeester gaan verbeteren.

De prijsuitreiking van de 'Duurzaamste wethouder van Nederland' vindt plaats op 10 oktober om 16.30 uur op C-fordt in Maarssen. De lijst met alle deelnemende bestuurders vindt u op de site van Urgenda. Zij doen verslag van hun wedstrijdervaringen op Twitter met #dvdd13.

In zeeland doet mee
Middelburg, Ed de Graaf

In brabant doen mee 
s-Hertogenbosch: Ruud Schouter
Hilvarenbeek: Bernd Roks, Peer Verkuijlen, J. van Dormaal 
Bladel: J. Veldhuizen
Gemert-Bakel: burgemeester Jan van Zomeren, Jan Bevers, Ton Vogels, Roel Hoppezak 

 

Bron: Urgenda

Deel dit nieuwsbericht via social media