Nieuws

Home | Nieuws | Wereldmaaltijd in Veere

Wereldmaaltijd in Veere

20 maart 2013

 

Corjan Hoogerheide, chef-kok van restaurant In Den Struyskelder en leerlingen van de opleiding horeca en hotelmanagement (Scalda) verrasten in de Schotse Huizen 50 gasten met een driegangen Wereldmaaltijd. Met de Wereldmaaltijd vragen we aandacht voor een eerlijke voedselverdeling. Bij een eerlijke voedselverdeling wordt al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd gedeeld door de totale wereldbevolking, ruim 7 miljard.
De bezoekers werden namens de gemeente Veere verwelkomd door wethouder Jaap Melse. 

De bezoekers kregen een drie gangen menu, bereid door Corjan Hoogerheide. Een tiental leerlingen van de school Scalda, van de opleiding horeca en hotelmanagement, assisteerden Corjan Hoogerheide met het bereiden en serveren van de gasten. Koken is zijn lust en zijn leven, maar de chef-kok beseft dat de voedselvoorraad niet oneindig is en dat een eerlijker verdeling keiharde noodzaak is.  'Als we zo doorgaan hebben we straks twee wereldbollen nodig om ons voedsel te produceren, en we hebben er maar een' zegt hij. 'Voor de productie van een kilo vlees heb je zo'n tien kilo graan nodig.  Dat is niet meer verantwoord, ik kook ook al meer dan twintig jaar vegetarisch.'

Tussen de gangen door kon men reflecteren op ons voedingspatroon en de gevolgen daarvan voor de voedselverdeling wereldwijd. Iedere deelnemer berekende zijn of haar mondiale voetafdruk. Deze werd vervolgens nabesproken met tien quizvragen over voedselverdeling. De vragen boden inzicht in hoe ons voedingspatroon bijdraagt aan de uitputting van de aarde. Tot slot verrasten de jongeren van Scalda na het dessert de deelnemers met een Foodiebag. Een Foodiebag is een elegante versie van de bekende doggybag. De jongeren vragen met deze Upgrade-actie op eigen wijze aandacht voor de verspilling van voedsel in de wereld en laten zien dat het eenvoudig is om zelf bij te dragen aan een meer duurzame samenleving.

Samen eten, elkaar ontmoeten en tegelijkertijd geïnformeerd worden over de wereldmaaltijd. De volgende partijen werkten belangeloos mee aan deze activiteit: de Millenniumwerkgroep Veere, Switch, Scalda, de Schotse Huizen en Restaurant In Den Struyskelder.

Van 10 t/m 12 juni wil chefkok Corjan in de Struyskelder weer een Wereldmaaltijd organiseren.
Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag, hierbij wil hij alle restaurants in Veere betrekken.

 

Contactpersonen:
Pascal Elegeert, p.elegeert@maakdeswitch.nl, 0113 - 25 00 51. 
Imke Ekstak, i.estak@maakdeswitch.nl, 0113 - 25 00 51.

Deel dit nieuwsbericht via social media