Nieuws

Home | Nieuws | Zeeuwse Judith Smaal spreekt op 5 mei over vrijheid

Zeeuwse Judith Smaal spreekt op 5 mei over vrijheid

23 maart 2015

Judith Smaal (12) van basisschool Binnen de Veste/Vitruvio uit Zierikzee draagt de 5 mei-Kinderlezing voor in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De Kinderlezing laat de stem van kinderen horen in de discussie over vrijheid en onvrijheid. Judith werd door de jury, onder leiding van commissaris van de Koning Han Polman, uitgekozen om tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding haar verhaal voor te dragen. Jury: "Judith maakt in haar verhaal duidelijk dat vrijheid niet alleen mooi en belangrijk is, maar dat je er aan moet blijven werken en het moet opeisen."

Vijf kinderen van vijf verschillende scholen uit Zeeland waren in de race om te spreken over vrijheid. Kinderboekenschrijver Anneriek van Heugten uit Hulst begeleidt Judith bij het uitwerken en voordragen van haar verhaal.

5 mei-lezing
De Provincie Zeeland is op 5 mei 2015 gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Het officiële ochtendprogramma van de viering vindt plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Traditiegetrouw vindt op Bevrijdingsdag tijdens de Nationale Viering de 5 mei-lezing plaats. De 5 mei-lezing wordt dit jaar in Vlissingen gehouden door de Israëlische schrijver David Grossman. De lezing is bedoeld als bron van inspiratie voor het debat over vrijheid. De lezing van Grossman wordt voorafgegaan door de Kinderlezing. De Kinderlezing laat de visie van een kind (< 13 jaar) op vrijheid zien. De woorden en beelden van kinderen zullen de vrijheid in de toekomst vormgeven.

Naast de winnaar van de 5 mei-Kinderlezing, krijgt ook de nummer twee een rol tijdens de Nationale Viering op 5 mei 2015. Dit is Lucas van Gent (11) uit Vlissingen van de Vlissingse Scholenvereniging. Hij mag zijn lezing voordragen voorafgaand aan het 5 mei-college van Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen.

 

 

Deel dit nieuwsbericht via social media