Nieuws

Home | Nieuws | Zonnige toekomst in Namibië

Zonnige toekomst in Namibië

30 oktober 2013

Op 6 november vertrekt RNV* Klimaatadviseur Dick Neuteboom naar Namibië om daar het nieuwste initiatief van Young Africa te bezoeken. Deze stichting helpt kansarme jongeren door een klimaatneutrale zonne-energiecentrale te bouwen voor een opleidingscentrum.

Het doel is dat het centrum in de toekomst eigen energie kan opwekken. Bovendien zullen jaarlijks 30 jongeren trainingen volgen op het gebied van zonne-energie.

Deelnemende bedrijven van Fietsen Scoort maakten vorig jaar kans op een studiereis naar één van de gesponsorde projecten. Belangrijke voorwaarde is dat degenen die de studiereis maken, hun ervaringen en indrukken met zo veel mogelijk mensen delen. Zowel binnen als buiten de eigen organisatie.

Dick Neuteboom zal via twitter en een weblog communiceren over de voorbereiding, het verblijf en de ervaringen na terugkomst. Ook op de website van Fietsen Scoort schenken we hier uiteraard aandacht aan. Op deze manier hoopt Fietsen Scoort de beeldvorming over internationale samenwerking onder een breed publiek te vergroten.

Zonne-energie project van Young Africa Namibië in startfase
Het project in Namibië bevindt zich in de opstartfase. Na een jaar van voorbereiding zijn initiatiefnemers Dirk en Yvette Bellens in juli naar Namibië vertrokken. Het gebouw van het opleidingscentrum waar ze gaan werken werd in Nederland in elkaar gezet en werkt geheel op zonne-energie. Dit gebouw is inmiddels in Walvisbaai gearriveerd en zal daar met hulp van de lokale bevolking opnieuw worden opgebouwd.

Namibië kampt met een nijpend energietekort. Dit terwijl de zon er dagelijks schijnt. Door de sterk stijgende energieprijzen in combinatie met regelmatige elektriciteitsuitval, neemt de vraag naar duurzame energie toe. Er is echter een groot tekort aan technische mensen, die voor installatie en onderhoud van nieuwe energiebronnen kunnen zorgen.

Young Africa Namibia helpt kansarme jongeren door een klimaatneutrale zonne-energiecentrale te bouwen. Daarmee kan het opleidingscentrum in Namibië in de toekomst haar eigen energie opwekken. Bovendien kunnen daar dan jaarlijks 30 kansarme jongeren trainingen volgen op het gebied van zonne-energie.

Meer informatie
www.fietsenscoort.nl.
Weblog Dick Neuteboom: http://dickinnamibie.blogspot.nl
Volg op Twitter:dneuteboom

Regio Noord-Veluwe (RNV) is het samenwerkingsverband van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. 

 

Deel dit nieuwsbericht via social media