Programma

Home | Programma's | Literaire Tocht

Literaire Tocht

In samenwerking met ZB l Planbureau en Bibliotheek van Zeeland organiseert Switch dit najaar van 9 t/m 13 november de Literaire Tocht op scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs in Zeeland.
 
Tijdens de Literaire Tocht wordt op een aansprekende manier aandacht geschonken aan thema’s als vrijheid, verdraagzaamheid en cross-culture verscheidenheid. Met dit doel is de jonge publicist Hasna El Maroudi uit Rotterdam uitgenodigd om een novelle te schrijven, die in beheer van Switch wordt uitgegeven.
 
Lezing in de klas
Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is een publiciste van Marokkaanse afkomst. Ze schrijft columns voor het maandblad Opzij, is redacteur bij de VARA-website Joop.nl en is blogger voor The Huffington Post. El Maroudi startte haar carrière als redacteur bij de jongeren e-zine Spunk.nl, waarna ze columns schreef voor diverse kranten en tijdschriften waaronder NRC Handelsblad en Trouw. Momenteel werkt ze aan een boek over haar familiegeschiedenis. Daarvoor reist ze geregeld naar Marokko, om oude familieleden op te sporen en de archieven in te duiken. Kijk voor aanvullende informatie op http://hasna.nl. 
 
De lezing van Hasna El Maroudi is met name bestemd voor leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor het middelbaarberoepsonderwijs niveau 3 en 4. Aansluiting is er o.a. met vakken als Nederlands, maatschappijleer, levensbeschouwing, filosofie en burgerschap. Alle leerlingen die de lezing bijwonen, ontvangen naderhand gratis de novelle. In het kort:
 “De Nederlands-Somalische Sarah (16) woont bij haar oom en tante in Rotterdam. Nadat haar vader overleed hertrouwde haar moeder, verhuisde naar Jemen en liet haar dochter achter in Nederland. Ze hebben elkaar al vijf jaar niet gezien, wanneer de moeder van Sarah  speciaal voor haar  verjaardag naar Nederland komt en haar meeneemt op vakantie. Met z'n tweeën gaan ze naar Somalië, Sarah’s geboortegrond bekijken. Wat een echte moeder-dochtervakantie zou moeten worden, lijkt voor Sarah in een nachtmerrie te zullen eindigen...”
 
Meer informatie
Contactpersoon: Imke Elstak, i.elstak@maakdeswitch.nl, 0118 – 682580
De Literaire Tocht van Switch maakt deel uit van Four Freedoms, door het jaar heen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. Meer info: http://www.fourfreedoms.nl

Fotograaf: Zahra Reijs